Vlada Srbije: Podrška obrazovanju na bosanskom jeziku

Podijelite:

Ministar prosvjete Branko Ružić organizovao je danas u Vladi Republike Srbije sastanak sa novoizabranim predsjednicima nacionalnih vijeća i predstavnicima Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog sa temom izazovi u procesu obrazovanja nacionalnih zajednica u Republici Srbiji, stoji na sajtu Vlade Srbije.

Ružić je istakao da ministarstvo na čijem je  podržava i podstiče sve inicijative nacionalnih savjeta koje doprinose unapređivanju kvaliteta i dostupnosti obrazovanja i vaspitanja na jezicima nacionalnih manjina.

Naveo je da bez podrške nacionalnih vijeća na terenu, njihovog aktivnog učešća u informisanju roditelja o značaju obrazovanja na maternjem jeziku, podrške školama prilikom formiranja odjeljenja, kao i u izradi udžbenika, rezultati u ovoj oblasti bili bi daleko skromniji.

„Zbog daljeg unapređivanja kvaliteta obrazovanja pripadnika nacionalnih zajednica, Ministarstvo će, u skladu sa Strategijom do 2030. godine, raditi na unapređivanju inicijalnog obrazovanja nastavnika na maternjem jeziku sa ciljem obezbjeđivanja kvalifikovanog nastavnog kadra“, najavio je ministar Ružić.

U  ovoj školskoj godini ukupno 5,7 %  učenika u Republici Srbiji  pohađa cjelokupnu nastavu na jednom od osam jezika nacionalnih manjina – na albanskom,  bosanskom, bugarskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i hrvatskom jeziku kažu iz ministarstva.

Predsjednici nacionalnih vijeća govorili su o rezultatima u oblasti obrazovanja i posebno istakli izazove sa kojima se susreću u ovoj oblasti i kada je obrazovanje njihovih zajednica upitanju.

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Rejhan Kurtović, naveo je da Vlada Republike Srbije pokazuje spremnost da intersektorski rješava sve izazove sa kojima se suočavaju nacionalna vijeća manjinskih zajednica.  

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije