Von der Leyen: Srbija se mora odlučiti

Komentari:12

Podijelite:

Srbija se mora odlučiti na čijoj strani želi biti, poručila je predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen.

“Mi želimo Srbiju uz nas, ali za to su nam potrebni jasni dokazi da ta zemlja dijeli naše vrijednosti, naprimjer vladavinu prava i demokratiju, kao i da odbija rusku invaziju” na Rusiju, poručila je ona u intervjuu austrijskim dnevnicima Wiener Zeitung i Kleine Zeitung.

Podvukla je da je vanjskopolitičko opredjeljenje kandidata veoma bitno.

“Naravno da očekujemo da svi vučemo istu stranu užeta”, kazala je predsjednica EK-a.

Upitana koliko je Zapadni Balkan povezan sa statusom Ukrajine i šta se može ponuditi tim zemljama, rekla je da su gotovo sve zemlje regije na evropskom putu dalje od Ukrajine.

BiH treba ispuniti 14 glavnih tačaka

“Nadam se da ćemo naći rješenje, da ćemo konačno moći ispuniti naše obećanje i početi pristupne pregovore. Bosna i Hercegovina, na primjer, može odmah stupiti u pristupne pregovore kada ispuni 14 glavnih tačaka. Bilo je mnogo napretka i tome treba odati priznanje”, kazala je Von der Leyen.

Na pitanje koliko će trajati dok Ukrajina postane članica EU-a ukazala je je pristupni proces vezan za napredak.

“U rukama je kandidata koliko brzo se kreću u postupku”, rekla je Von der Leyen, ukazujući da su Slovačka i Turska dobile status kandidata 1999. godine, da je Slovačka preduzela sve da primijeni potrebne reforme te je pet godina kasnije postala članica EU-a, a Turska je danas “udaljenija od članstva nego što je ikada bila”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije