Von der Leyen u Predsjedništvu BiH: Još jednom potvrđena evropska perspektiva BiH

Sarajevo, BiH - Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu su se sastali s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen. S von der Leyen sastali su se predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović i članovi Željko Komšić i Milorad Dodik. ( Samır Jordamovıc - Anadolu Agency )

Podijelite:

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas su u Sarajevu razgovarali sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini u kontekstu procesa pristupanja Evropskoj uniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanku su prisustvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović te članovi Milorad Dodik i Željko Komšić, a Von der Leyen im je čestitala na preporuci Evropske komisije da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status i odala priznanje za naporan rad i angažman na reformskom putu BiH.

Iz Predsjedništva BiH je navedeno da je Von der Leyen rekla da je objavljivanjem godišnjih izvještaja Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana na evropskom putu i usvajanjem rezolucije Evropskog parlamenta o proširenju, Evropska unija još jednom potvrdila perspektivu Bosne i Hercegovine i zemalja regije u EU-u. Evropske institucije su potvrdile značaj regije za EU i kontinuiranu podršku i solidarnost po pitanju strateških izazova. U tom kontekstu, predsjednica EK-a je najavila namjeru da se i države regije uključe u zajedničko rješavanje energetske krize na kontinentu.

Sagovornici su pozdravili nastavak saradnje u okviru Berlinskog procesa i parafiranje tri sporazuma, za koje je Predsjedništvo BiH danas dalo saglasnost.

Članovi Predsjedništva BiH su pozdravili odluke ključnih institucija Evropske unije i istaknuli njihov značaj za Bosnu i Hercegovinu, kao i najavljene pakete budžetske podrške za ublažavanje energetske krize i njen uticaj na domaćinstva i biznise. Najavljenim investicijama ojačat će se partnerski odnos i saradnja, kada su u pitanju strateški izazovi, kao što je energetska kriza, rečeno je na sastanku.

Članovi Predsjedništva BiH su ponovili predanost i posvećenost evropskom putu BiH i reformskom procesu. Iskazali su zahvalnost predsjednici Evropske komisije na kontinuiranoj podršci i ličnom angažmanu da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status, koji će dati pozitivan impuls u rješavanju ključnih pitanja na dobrobit svih građana BiH, zaključeno je iz Predsjedništva BiH.

Sarajevo, BiH – Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu su se sastali s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen. S von der Leyen sastali su se predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović i članovi Željko Komšić i Milorad Dodik. ( Samır Jordamovıc – Anadolu Agency )

Tagovi: BiH EU

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije