Žbanić osudila Dodika, ali i Evropu: Evropa će platiti strašnu cijenu za saradnju s balkanskim fašistima

Foto: fb/jasmila.zbanic

Podijelite:

Povodom održavanja neustavnog dana manje bosanskohercegovačkog entiteta RS, oglasila se na svom facebook profilu i bh. rediteljka Jasmila Žbanić. Žbanić se posebno dotakla skandaloznog poteza Milorada Dodika koji je na taj dan odlučio da ruskog predsjednika Vladimira Putina odlikuje Ordenom časti.

Žbanić je u svojoj objavi jasno stavila do znanja da su ovakve manifestacije ništa drugo nego parade fašizma, te je zbog toga osudila i Evropu, koja skrštenih ruku sa strane posmatra razvoj fašizma u srcu Evrope.

“Vladimir Putin je danas odlikovan Ordenom časti na fašističkoj paradi koja se održala u blizini Sarajeva, a koju je organizirao Milorad Dodik. Srpski nacionalisti, uz blagoslov pravoslavne crkve, slavili su dan osnivanja “Republike Srpske”, dan kada su počeli s ubijanjima, silovanjima, razaranjima u ime velike Srbije. Ovakve parade fašista ovom zemljom s vremena na vrijeme nisu nam nikakva novost – ali najbolnije od svega je koliko su ti ljudi podržani od evropske političke elite”, kaže Žbanić.

Dodala je da Evropska unija kroz mehanizam visokog predstavnika ima moć zaustaviti te “orgije fašizma”.

“Taj mehanizam se zove Bonske ovlasti (Bonske ovlasti visokog predstavnika omogućuju mu da donosi obvezujuće odluke i smjenjuje javne dužnosnike sa njihove dužnosti) Evropa će platiti strašnu cijenu za saradnju s balkanskim fašistima“, napisala je slavna režiserka na svom Facebook profilu, uz fotogradiju sa susreta Dodika i von der Leyen i kometar – „Kakav osmijeh”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije