14.4 C
Novi Pazar
01/06/2023
NaslovnicaDruštvoZelenović: Vlast ne sprovodi zelene projekte, neophodno definisati jasne interese

Zelenović: Vlast ne sprovodi zelene projekte, neophodno definisati jasne interese

IzvorBeta

Kopredsjednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović ocijenio je danas da aktuelna vlast ne sprovodi zelene projekte koje je najavljivala i naglasio da se “niko zaista ne bavi time”.

“Ako stolariju mijenjate ovim tempom, kako je krenula ministarka (rudarstva i energetike Zorana) Mihajlović, trebaće 500 godina da se zamjene prozori u Srbiji, znači to se neće djesiti”, rekao je Zelenović na tribini “Zeleni talas” u Beogradu.

On je naveo da je ista situacija i sa prelaskom na druge izvore energije, uz ocjenu da “samo trošimo više i trujemo se više”.

Istakao je da godinama nisu diverzifikovani izvori energije koji bi omogućili da se odgovori na krizu i da je to “dovelo do toga da mi nismo sposobni da donosimo važne odluke”.

“Te važne odluke nas svrstavaju u nekakvu porodicu evropskih naroda, ljudi koji dijele istu sudbinu, koji na isti način gledaju na budućnost i onda dođeš u priliku ne da pričaš šta je bolje i korisnije za ljude, nego gde ćeš da pripadaš, kome ćeš da pripadaš, na čiju ćeš stranu da staneš”, kazao je Zelenović.

Ocijenio je da bi parlament mogao da bude dobro mesto da se razgovara o zelenim temama i da bi odatle vrlo brzo do svijesti građana stiglo šta je za njih najkorisnije i istakao da gradovi, regioni, pa i sama država nemaju jasno definisane interese.

“Sve su nekakve kratkoročne ideje i projekti koji nas dovedu do toga da nismo sposobni da odlučujemo o važnim stvarima”, naglasio je Zelenović.

Stručnjak za energetsku efikasnost Slobodan Jerotić ocijenio je da je trenutna energetska situacija u Srbiji “vrlo neuobičajena” i da je “očigledno da je problem u lošem upravljanju sistemom”.

“Još pre dvadesetak godina postojali su projekti i planovi da se izgradi gasovnodna mreža prema Bugarskoj i Sofiji, da se taj magistralni gasovod napravi i da to bude drugi izvor snabdijevanja. On nikada nije napravljen. Evo prošlo je 25-6 godina od tih projekata i planova i nije urađeno. Taj problem smo očigledno znali, samo je bilo pitanje kada će da se desi”, rekao je on.

Jerotić je istakao da su poskupjeli gorivo, energija, proizvodnja… i da će cijena goriva, iako ga bude dovoljno, biti visoka.

“Imamo dva scenarija: ili će građani i privreda iznijeti tu cijenu, pitanje je da li će građani imati od čega da plate gorivo i grijanje, a sa druge strane to može da prihvati i država i da građanima subvencioniše cijene, ali se to plaća iz budžeta. Povećava se inflacija i onda se vrtimo u krug i opet smo na istom. Treba naći održivu priču”, kazao je Jerotić.

Naglasio je i da Srbija troši 50-60 odsto više energije nego što je propisano pravilnicima i ocijenio da je problem u “lošem kvalitetu zgrada”, odnosno termoizolaciji.

Stručnjak za zaštitu životne sredine iz Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) Dejan Lekić izjavio je da ga brine što se ne radi ništa povodom problema, a priča se da će “biti pakao”.

“Mi živimo od danas do sutra, čekamo šta će sutra da se dogodi i kukamo nad nekom prošlošću i kukamo nad budućnošću. I ne radimo apsolutno ništa”, ocenio je Lekić.

On je istakao da su građani izgubili nadu da bilo šta mogu da promjene jer problem ne doživljavaju kao zajednički zato što nemaju dovoljno informacija.

“A da bi se stvarno ticalo svih nas, mi moramo građanima da ponudimo pravovremenu i tačnu informaciju. Informaciju o stvarima koje ne valjaju, a ne o stvarima koje valjaju. Hajde na početku da odmah ukažemo na one ključne probleme koje su to stvari koje kod nas nisu dobre”, naveo je Lekić.

Istakao je da u Srbiji postoje stručne institucije, ali da donosioci odluka “potpuno zanemaruju te institucije”.

IzvorBeta
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA