14.4 C
Novi Pazar
31/05/2023
NaslovnicaNajnovijeZvaničnici Kosova u Preševskoj dolini: Veće prisustvo Kosova u Dolini i uključenje...

Zvaničnici Kosova u Preševskoj dolini: Veće prisustvo Kosova u Dolini i uključenje Albanaca Doline u razgovore Kosova i Srbije

Zamjenik kosovskog premijera Besnik Bislimi stigao je u Bujanovac zajedno s ministricom obrazovanja, znanosti, tehnologije i inovacija Arbërie Nagavci. Započeli su svoju posjetu Preševskoj dolini susretom sa Ragmi Mustafi, predsjednikom Albanskog nacionalnog vijeća Doline.

Visoki zvaničnici sa Kosova obećali su jedan ozbiljan pristup kako bi se promijenio položaj Albanaca u Dolini. Bislimi je rekao da će pristup Republike Kosova prema Albancima u Dolini biti konstruktivan.

„U Budžetu Republike Kosovo obrazovan je fond od 2 milijuna eura za podršku projektima u Dolini, a također biće izdvojena i linija za kupovinu knjiga za više od 4 hiljade učenika osnovnih škola. Posebno je važno uvrstiti pitanje Preševske doline na dnevni red pregovora Kosova i Srbije.“ – izjavio je Bislimi.

Tijekom ove službene posjete Preševskoj dolini, susreli su se i sa predsjednikom Partije za demokratsko djelovanje i narodnim poslanikom Šaipom Kamberijem.

„Razgovarali smo o općim političkim trendovima u Preševskoj dolini i regiji, potrebi većeg prisustva Republike Kosovo u Preševskoj dolini sa konkretnim projektima, potrebama građana Doline na Kosovu, a posebno za većom posvećenošću na uključivanje prava Albanaca u dijalog sa Srbijom uz primjenu načela reciprociteta.“ – napisao je Šaip Kamberi na svojoj fejsbuk stranici.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA