28 godina od Vučićevog “Ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana”

Foto: Predsjedništvo Srbije/Dimitrije Goll

Podijelite:

Aktuelni srbijanski predsjednik i tadašnji zastupnik Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Vučić je na današnji dan,  20. jula 1995. godine, dok su vršene masovne egzekucije zarobljenih muškaraca i dječaka u Srebrenici i Podrinju, izgovorio je za skupštinskom govornicom  “Ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana”.

Vučić nikada javno nije priznao da je tada pogriješio i decidno uputio izvinjenje za zastrašujuće poruke mržnje. Srbija na čijem čelu je Vučić, a na poziv šefa tajne policija BIA obećala je stipendije studenticama koje slave ratnog zločinaca na dan genocida u Srebrenici.

“Pa, vi bombardujte, ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana, pa da vidimo smije li, međunarodna zajednica ili bilo ko drugi, da udari na srpske položaje, može li se tako ponašati sa srpskim narodom”, rekao je tada Vučić obraćajući se u srbijanskom parlamentu.

Doskorašnji predsjednik naprednjaka i koji je svih ovih godina, bilo da je bio ministar, predsjednik vlade ili šef države Vučić nije priznao genocid u Srebrenici. Relativizira ga u svakoj prilici, ignoriše presude međunarodnih sudova koji su pravosnažnim presudama ustvrdili da je u Srebrenici počinjen genocid.

Vučić je na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici u Pressingu N1 tvrdio da su njegove riječi “izvučene iz konteksta”.

“To postoji, izvučeno iz konteksta. To je radio prilog RTS-a u vrijeme najžešće kampanje Miloševića i njegovog režima 1995. godine protiv radikala”, rekao je on u i dodao da je “svakako govorio i druge, brojne stvari, za koje sam u tom trenutku mislio da su dobre, a koje sasvim sigurno ne bih danas ponovio”, rekao je Vučić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije