833 godine od povelje Kulina bana

Komentari:12

Podijelite:

Povelja Kulina bana izdata je 29. avgusta 1189. godine. Napisana je na starobosanskom narodnom jeziku pismom bosančicom. Povelja Kulina bana je ne samo najstariji do sad pronađeni očuvani bosanski državni dokument, već i najstariji državni dokument kod svih južnoslavenskih naroda i država. Ovaj dokument je najznačajniji spomenik kulturne prošlosti Bosne i Hercegovine i smatra se rodnim listom bosanske državnosti.

Vrijednost povelje za bosansku srednjovjekovnu historiju je nemjerljiva, ali i za sve građane Bosne i Hercegovine i one koji na nju gledaju kao na matičnu državu.

Njen značaj ogleda se u dva područja: historiji bosanske državnosti i historiji bosanskog jezika. Što se tiče prvog aspekta, može se reći da je Kulinova povelja rodni list bosanske državnosti. Iz njenog sadržaja jasno se može uočiti činjenica da je Bosna već u 12. stoljeću imala uređenu državu i instituciju suverenog vladara, mada o tome postoje dokazi i iz 10. stoljeća. To su kroz historiju prešućivali i pokušavali osporiti razni historičari, geografi, politolozi iz nekih okolnih zemalja. Čak su neki uvrštavali Kulinovu povelju u spomenike vlastite nacionalno-jezičke historije, mada na njenom početku jasno stoji odrednica “(banь) bosьnьski”.

U povelji se primjećuje da je Bosna još u tom periodu bila u prijateljskim odnosima s Dubrovnikom, a koji su se održavali kroz iduća stoljeća. Samim tim, trgovina je bila razvijena na cijeloj teritoriji bosanske države u tom periodu, postojala je saradnja sa drugim državama. Duga tradicija pismenosti bosanskog naroda vezuje se za samo postojanje pisarske kancelarije na Banovom dvoru.

Povelja Kulina bana postoji u tri primjerka. Dva se nalaze u Dubrovniku, a treći koji je ukraden u 19. vijeku sada se nalazi u Ruskoj akademiji nauka i umjetnosti u Sankt Petersburgu. Smatrajući da je to original, BiH je uputila zahtjev za njeno vraćanje, koji Rusija odbija iz razloga što kao slavenski narod ima jednaka prava na povelju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije