Albin Kurti za „Gardijan“: Vučić stalno vrijeđa na sastancima, Lajčak i Borel ne reaguju

Foto: Ilustracija

Podijelite:

U svjetlu današnjih dešavanja na Kosovu kada su tenzije ponovo porasle nakon što je jedan policajac ubijen u terorističkom napadu, a drugi ranjen na sjeveru Kosova, u intervju koji je objavio britanski „Gardian“ (The Guardin), rekao je premijer Republike Kosovo Albin Kurti ocijenio je „da su pregovori Kosova i Srbije uz posredovanje EU postali su toliko jednostrani da su zašli u ćorsokak“.

Kosovski premijer Albin Kurti optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ga je vrijeđao, a evropske posrednike da nisu pokušali da to spriječe.

U danas objavljenom intervjuu za britanski Gardijan, Kurti je rekao da je kontinuirana nestabilnost učinila region “igralištem za geopolitičke igre Ruske Federacije i Narodne Republike Kine”.

Premijer Kurti je svoj poslednji neuspjeli sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem 14. septembra u Briselu opisao kao debakl, dodajući da je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak “izgubio neutralnost”.

Prema njegovim rečima, Lajčak nije uspeo da prenese kosovskim građanima pismenu pregovaračku poziciju Srbije, već im je ona predstavljena tek nakon što su pregovori prekinuti. Kurti je rekao da je dokument star više od šest mjeseci.

“Nema daljeg pomaka ovom metodom. Sastanak od 14. septembra pokazao je granice starih metoda”, rekao je premijer Kurti.

Kako prenosi Gardijan, kosovski premijer je optužio Vučića da ga je tokom razgovora vrijeđao, što je, kako je rekao, postala redovna pojava bez pokuašaja posrednika da to spriječe.

“On je dosta često vrijeđao i psovao na srpskom tokom ove dve godine…Tražio sam od posrednika da ga zaustave i da to osude, ali to se nikada ne dešava”, rekao je Kurti.

Gardijan podsjeća da je, prema saopštenju kabineta predsjednice Kosova Vjose Osmani, na samitu u Moldaviji 1. juna, kome su prisustvovali predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron), nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel (Josep Borrell), Vučić uvrijedio kosovsku predsjednicu.

“On se predsjednici Kosova i osoblju u njenoj pratnji obratio pogrdnim i uvredljivim izrazom ‘pacovi'”, rekao je Bljerim Velja, šef kabineta Osmanijeve. “Vučićevi napadi besa odražavaju njegovu ličnost i nesposobnost da prihvati različita mišljenja”, dodao je.

Jedan izvor je rekao da iako Makron i Šolc nisu mogli da razumiju šta Vučić govori, njegov govor tijela pokazivao da je iritiran i da ne želi da bude u istoj prostoriji sa Kosovarima.

Kurti nije želeo da precizira koje je epitete srpski predsednik navodno upotrebio protiv njega, ali kosovske diplomate kažu da je jedna od uvredljivih reči korišćenih na ranijim sastancima bila “Šiptar”, pogrdan naziv za kosovske Albance na srpskom jeziku.

“Kao školski nasilnik kome školska uprava odaje počasti, osim što je u ovom slučaju školski nasilnik počinio genocid i vijerni je saveznik (Vladimira) Putina”, rekao je Kurti.

Kancelarija predsednika Srbije nije odgovorila na zahteve za komentar.

Gardijan navodi da od izbijanja rata u Ukrajini, Kosovo veruje da se prioritet promenio kako bi se osiguralo da Srbija dodatno ne padne pod uticaj Rusije.

Priština tvrdi da su EU i SAD usredsredile svoje kritike na Kurtijevu vladu zbog toga što nije uspostavila asocijaciju opština sa srpskom većinom kako bi srpskim oblastima dala veću autonomiju dok Kurti odbija da povuče taj potez bez odgovarajućih koraka iz Srbije, ističući da ništa u Vučićevom ponašanju ne sugeriše da mu se može verovati, dodaje list.

Kurti je za Gardijan rekao da je otišao na poslednji sastanak 14. septembra sa prijedlozima o redosljedu koraka kosovske i srpske strane.

Prema njegovim riječima, Lajčak, izaslanik EU, rekao je da prijedlozi neće funkcionisati jer su u suprotnosti sa stavom Srbije, a kada je kosovski premijer zatražio da vidi papir sa stavom Srbije, Lajčak je rekao da je on dat Kurtijevom zamjeniku pre sastanka.

Zamjenik je, međutim, rekao da nije dobio ništa, pa je Kurti otišao da se suoči sa Lajčakom, koji je tada rekao da njegov tim još pokušava da preuzme dokument iz svojih fajlova.

Prema Kurtijevim rečima, ispostavilo se da je nedostajući dokument izradila Srbija još pre martovskog sporazuma i da insistira na tome da nema napretka dok Kurti ne formira Asocijaciju srpskih opština, a Lajčak je bespogovorno prihvatio srpske uslove.

“Zato sam bio zgrožen. Bio sam šokiran”, rekao je Kurti. “Mislim da EU27 nije obavještena o tome. Poverili su ovaj veoma važan posao ovoj osobi koja je izgubila neutralnost”, rekao je

Lajčakova kancelarija nie željela da komentariše ovu Kurtijevu verziju događaja.

Glavni portparol EU za spoljne poslove rekao je da Kurtijev izvještaj “ne odražava istinu i da je netačan”. On je rekao da je 27 država članica ponovilo punu podršku dijalogu, Borelu koji vodi razgovore i Lajčaku. On je kritikovao Kurtija zbog kršenja poverljivosti.

“Dvadeset i sedam država članica EU takođe su podsjetile gospodina Kurtija na odgovornost da se poštuje princip povjerljivosti u dijalogu, koji je ključna komponenta svakog politički osetljivog pregovaračkog procesa”, rekao je portparol, navodi Gardijan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije