17.3 C
Novi Pazar
20/03/2023
NaslovnicaPolitikaAmbasador Hovenir: Evropska unija može govoriti o roku postizanja konačnog sporazuma

Ambasador Hovenir: Evropska unija može govoriti o roku postizanja konačnog sporazuma

IzvorBETA

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenir izjavio večeras da Evropska unija može govoriti o roku postizanja konačnog sporazuma Kosova i Srbije, ali da to ne mogu oni koji nisu učesnici razgovora.

Hovenir je za prištinsku televiziju “Klan Kosova” rekao da Kosovo i Srbija treba da se konstruktivno angažuju u pregovorima u okviru procesa dijaloga.

“To zavisi od samih strana, ali jedna od važnih obaveza koju su obe strane preuzele jučerašnjim sporazumom je, citiram: ‘da se usredsrede na hitnu punu koncentraciju na predlog o normalizaciji odnosa’ – navodi se u samom dokumentu. Neki konkretni sastanci koje vodi EU, čiji je cilj da se radi na njima i prezentuju rezultati. EU može da govori o ovim rokovima, ali ovo je na brzom putu, ovo je na vremenskoj liniji koja pokazuje hitnost ovog pitanja”, rekao je Hovenir.

Naglasio da strane u dijalogu moraju da pokažu fleksibilnost i kreativnost kako bi krenule dalje ka sporazumu o normalizaciji odnosa.

“Pa, postoji niz stvari o kojima treba razgovarati u kontekstu ovog predloga o normalizaciji odnosa dve strane, a ono što Srbija i Kosovo treba da urade jeste da se konstruktivno angažuju u tim pregovorima. Posrednici EU će pomoći u definisanju dnevnog reda u saradnji sa stranama. Zahtevamo fleksibilnost, kreativnost i napore da u velikoj meri unapredimo ovaj sporazum o normalizaciji odnosa”, rekao je američki ambasador.

Hovenir je rekao da je američka vlada zahvalna zbog dogovora Kosova i Srbije o registarskim tablicama, juče postignutog u Briselu i dodao da je juče Vlada Kosova “otišla tamo gde je Zapad želeo da ide”.

“Jedna od stvari, zbog koje sam zahvalan i mislim da je zahvalna cela američka Ambasada i američka Vlada, jeste činjenica da je juče postignut dogovor Kosova i Srbije uz posredovanje EU, o urađenju dve stvari. Mislim da je veoma važno. Jedno je da se izbegne dalja eskalacija i preduzmu koraci koji smanjuju eskalaciju koja je nastala zbog primene režima registarskih tablica automobila, a druga obaveza je bila da se hitno pristupi ovom predlogu o normalizaciji koji je iznela Evropska unija i podržale Francuska i Nemačka i da se nastavi sa ovim veoma važnim pitanjem”, rekao je Hovenir.

Rekao je da SAD dogovor postignut juče vide kao veoma veliki uspeh i veoma veliki korak napred.

“Želim da priznam da se Vlada Kosova juče angažovala na način koji je bio konstruktivan i koristan i pomogla nam da dođemo tamo gde je cela međunarodna zajednica želela da vidi kraj ovoga. Ovo je moj prvi pogled na ono što se juče dogodilo: veoma važan korak napred za obe zemlje u kontinuiranoj posvećenosti radu na normalizaciji odnosa i deeskalaciji nekih od pitanja koja su nas sprečila da radimo na nekim od važnih strateških pitanja”, rekao je Hovenir.

IzvorBETA
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA