13.6 C
Novi Pazar
02/06/2023
NaslovnicaPolitikaAmbasador SAD: Srbija da razmisli gde leži njena budućnost

Ambasador SAD: Srbija da razmisli gde leži njena budućnost

IzvorBETA

Ambasador SAD Kristofer Hil izjavio je danas da Srbija treba da razmisli o tome gde leži njena budućnost, da li je “ova neutralna pozicija” zvaničnog Beograda održiva i da “tako donese svoju odluku”. 

Hil je rekao novinarima u Beogradu da je ono što se dogodilo u Ukrajini, “brutalni napad na tu zemlju i nastavak ubijanja civila, nešto što je potpuno neprihvatljivo u ovom veku”. 

Dodao je da takav razvoj dogadjaja nije vidjen još od kraja Drugog svetskog rata. 

“Svi smo svesni toga da se od februara svet promenio i da svi mi moramo da ponovo razmislimo o tome gde se nalazimo, kakav je naš položaj i gde želimo da budemo u budućnosti”, rekao je on. 

Upitan šta bi u ovom trenutku za Srbiju trebalo da bude prioritet, uvodjenja sankcija Rusiji ili normalizacija odnosa sa Kosovom, Hil je odgovorio da je to pitanje za srpske vlasti.

“Mislim da je to pitanje koje treba da postavite predstavnicima svoje vlade. Ja ovde predstavljam američku vladu i nisam tu da dajem savete tako da odgovore na ta pitanja treba da nadjete sa srpskim vlastima”, rekao je Hil.

Hil je, upitan o porukama tokom nedavne posete nemačkog kancelara Olafa Šolca Beogradu, odgvorio da je suština “da Srbija i Kosovo rade na rešavanju medjusobnih problema i da uspostave neke odnose u okviru Briselskog dijaloga”.

“Ne bih se toliko hvatao za pojedine reči, da se isčitava njihovo precizno značenje a ono što je važno je da Srbiija i Kosovo rade na rešavanju medjusobnih problema i da uspostave neke odnose u okviru Briselskog dijaloga – tu je suština u pitanju, a ne toliko izbor reči”, rekao je on.

Izrazio je želju da u Briselskom dijalogu bude više napretka.

“Iz ove perspektive sve boljih odnosa izmedju SAD i Srbije kao i dobrih odnosa izmedju SAD i EU … za mene je jako važno i želeo bih da vidim više napretka u toku Briselskog dijaloga”, rekao je on. 

Napomenuo je da su problemi “teški i izazovni”.

“Kao neko ko se već bavio pregovorima i bio učesnik u njima rekao bih da su zaista pitanja i problemi teški i izazovni i da obično budu još teži kada se o njima mnogo priča u javnosti” , rekao je Hiil.

IzvorBETA
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA