Američki Kongres odobrio Rezoluciju o braći Bitići: Odnosi Srbije i SAD zavisiće od rješavanja njihovog ubistva

Komentari:12

Podijelite:

Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je 14. jula Rezoluciju o slučaju ubistva braće Bitići, nakon njihovog hapšenja u Srbiji 1999. godine. Rezolucija u usvojenom tekstu poslata je Kongresu pre godinu dana.

Ili, Agron i Mehmet Bitići su bili američki državljani u periodu kad su ubijeni. Od njihovog ubistva Sjedinjene Američke Države su više puta zahtijevale da se odgovorni privedu pravdi i kazne.

Prema tački 2 Rezolucije odobrene juče u Kongresu, za osudu je što nijedan pojedinac nikada nije proglašen krivim za ubistvo trojice braće Bitići, ili za bilo koji drugi zločin u vezi sa njihovom smrću, i da se nijedan pojedinac ne suočava čak ni sa optužbama za ove zločine.

U tački 3 se navodi da Vlada Srbije, njena nadležna ministarstva i službe, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, treba da daju prioritet istrazi i krivičnom gonjenju što je pre moguće aktuelnih ili bivših zvaničnika, za koje se vjeruje da su odgovorni za njihovu smrt, direktno ili indirektno.

„Sjedinjene Američke Države treba da izdvoje dovoljno resursa da u potpunosti pomognu i pravilno prate napore Vlade Srbije, njenih nadležnih ministarstava i kancelarija da što prije istraže i krivično gone one osobe za koje se vjeruje da su odgovorne za njihovu smrt, direktno ili indirektno“, navodi se u četvrtoj tački Rezolucije.

U petoj odnosno posljednjoj tački, SAD navode da napredak u rješavanju ovog slučaja, ili nedostatak istog, treba da bude važan faktor koji određuje dalji razvoj odnosa između SAD i Srbije.

Trojica braće Bitići uhapšena su u julu 1999. godine, nakon završetka rata na Kosovu, dok su, kako navodi Koha, greškom prelazili na teritoriju centralne Srbije.

Ono što se zna jeste da ih je, uprkos odluci sudije da budu pušteni, odvela srpska jedinica za specijalne operacije, pogubila i bacila u masovnu grobnicu.

Protiv lica koja su bila deo komandnog lanca u MUP-u, a koja su bila povezana sa ovim zločinom, srpske vlasti nisu podnijele nikakve prijave niti pokrenule odgovarajuće postupke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije