Ankara odbacila izvještaj Evropskog parlamenta o Turskoj za 2022. godinu

Podijelite:

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Turske odbacilo je izvještaj Evropskog parlamenta o Turskoj za 2022. godinu, javlja Anadolu.

Osuda zvanične Ankare uslijedila je nakon što je izvještaj usvojen u srijedu na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta.

“Ovaj izvještaj, koji sadrži nepravedne optužbe i predrasude zasnovane na dezinformacijama antiturskih krugova, odraz je uobičajenog plitkog i nevizionarskog pristupa Evropskog parlamenta, kako u odnosima s našom zemljom tako i po pitanju budućnosti Evropske unije”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

“Nažalost, ovaj izvještaj također pokazuje koliko su članovi EP-a žrtve dnevne populističke politike i koliko su daleko od razvijanja pravog strateškog pristupa kako prema EU tako i prema našem regionu”, dodaje se.

Turska smatra neshvatljivim da EU zastupa različite pristupe umjesto pristupnih pregovora u ovom kritičnom trenutku za stabilnost i sigurnost cijelog kontinenta, kada postoji mogućnost za revitalizaciju odnosa Turske i EU, navodi se u saopštenju.

Dalje se dodaje da tvrdnje u izvještaju u vezi s pitanjima Egejskog mora, istočnog Mediterana i Kipra, koje odražavaju jednostrane stavove nekih grupa i koje ne odražavaju historijsku i pravnu realnost, nisu validne za Tursku.

U saopštenju se navodi da Turska ima potencijal da EU učini globalnom silom, suočenom sa brojnim izazovima kao što su sigurnost, energija, klimatske promjene i ekonomski problemi.

”Prepoznavanje ove istine moguće je uz vizionarsku perspektivu koja ne treba biti ugrožena interesima nekih krugova”.

“Nadamo se da će se novi sastav parlamenta koji će se formirati nakon izbora za EP 2024. godine voditi neutralnom, racionalnom i konstruktivnom perspektivom”, navelo je tursko Ministarstvo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije