14.4 C
Novi Pazar
01/06/2023
NaslovnicaPolitikaBalša Božović: Nema zrna istine ni u čemu što je rekao Vučić

Balša Božović: Nema zrna istine ni u čemu što je rekao Vučić

Komentarišući izjavu predsjednika Aleksandra Vučića da Priština sprema napad na sjever Kosova i da je Zapad pokazao licemjeran odnos prema Srbiji, direktor Regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović kaže da to nije istina i da jedino postoji licemjeran odnos Srbije prema Zapadu.

“Nema ni zrna istine ni u čemu što je pričao (Vučić)”, rekao je Božović u emisiji Iza vesti na N1.

On je upitao kako Vučić može da očekuje zaštitu od onih kojima ne želi da pruži podršku čak ni u vremenu rata u Evropi.

Ocijenio je da se predsjednik Srbije “iznervirao” jer je htjeo da Kosovo postane dio inicijative Otvoreni Balkan, a “očigledno posle ovoga od toga nema ništa”.

Prema njegovoj ocjeni, Vučić je ljut i na zemlje Kvinte i Zapad, ali ne smije otvoreno da se ljuti na SAD jer zna da nije u pravu.

Božović dodaje i da nije tačno da samo Priština nije ispunila obaveze iz Briselskog sporazuma, već da su obe strane pokušale da izbjegnu obaveze.

Komentarišući posjetu crnogorskog premijera Dritana Abazovića, rekao je da “nema govora” o resetovanju odnosa koje su najavili predstavnici dvije države.

“Dritan Abazović igra onako kako Vučić svira”, naveo je Božović.

Dodaje da su odnosi Beograda i Podgorice i dalje neiskreni ali “rade jedni drugima posao”.

Navodi da su tema bili Otvoreni Balkan i Temeljni ugovor Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, za koji kaže da vrši “reviziju historije Crne Gore i atak na crnogorski identitet”.

“Mislim da ovaj današnji sastanak nije resetovanje odnosa nego ponovno aktiviranje podjela”, ocijenio je Božović.

Navodi i da je SPC “u duhu spoljne politike Srbije jedina prekogranična institucija koju Srbija može da koristi za svoje nacionalističke pretenzije u regionu”.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA