Basol: Angažman u Novom Pazaru obilježili gostoprimstvo i timski rad u Generalnom konzulatu

Foto: Aleksandar Niciforovic/Anadolu

Podijelite:

Generalni konzul Republike Turkiye Basar Basol ocijenio je da je njegov dvogodišnji boravak i profesionalni angažman u Novom Pazaru obilježilo gostoprimstvo predstavnika ustanova i građana, ali i timski i požrtvovan rad zaposlenih u tom diplomatskom predstavništvu Turske.

Basol je na poziciji generalnog Republike konzula Turske u Novom Pazaru bio dve godine, a 15. septembra mu ističe mandat. Tim povodom konzul ovih dana sa rukovodstvima opština i gradova u regiji Sandžak i predstavnicima ustanova održava završne, odnosno oproštajne sastanke.

U razgovoru za Anadolu, Basol je kazao kako će iz Novog Pazara ponijeti najljepše uspomene, te da će građani tog grada na jugozapadu Srbije u njemu uvek imati prijatelja.

„Novi Pazar i mesta koja je pokrivao Generalni konzulat na mene su ostavili poseban utisak. Od prvog dana mog dolaska izraženo je bilo gostoprimstvo i spremnost naroda i institucija da pomognu. To nigde nećete doživjeti, da sve službe pomažu pri otvaranju diplomatskog predstavništva, uglavnom sve morate sami, a to nije bio slučaj u Novom Pazaru. Zbog svega što sam doživio u Novom Pazaru nosim najljepše uspomene i divno iskustvo. Osjećao sam se kao kod kuće, što zbog sličnih kultura tako i zbog naroda koje sam doživio kao braću i sestre. Nastala su ovde velika prijateljstva. Svima nam je bila čast, i meni, ovo je bio moj prvi angažman generalnog konzula i zato ću se svega rado sjećati čitavog života. Bila je čast biti prvi generalni konzul u kraju toliko bitnom Republici Turskoj“, naveo je u razgovoru za Anadolu konzul Basar Basol.

Istakao je da su odnosi Srbije i Turske najbolji od uspostavljanja diplomatskih odnosa, da su tome nemjerljiv doprinos dali predsjednici dvaju država, a da takvi odnosi donose benefite, jedan od njih je bilo i otvaranje Generalnog konzulata Turske u Novom Pazaru.

„Da će Generalni konzulat biti važan u Srbiji i u ovoj regiji pokazalo je i samo prisustvo ministara spoljnih poslova Turske i Srbije, Mevluta Čavušoglua i Nikole Selakovića na otvaranju našeg diplomatskog predstavništva. I prošlogodišnja posjeta našeg predsednika Redžepa Tajipa Erdoana Srbiji je bio značajan korak. Odnosi dve države su na najboljem nivou u istoriji. Naša vodilja su dobri i prijateljski odnosi predsednika Turske i Srbije, Redžepa Tajipa Erdoana i Aleksandra Vučića. Sve političke partije na terenu ovde su pozdravile jačanje tih odnosa. Sve partije ovde su pokazale gostoprimstvo i spremnost na saradnju kada smo došli. Mi smo ovde na terenu, u Srbiji i regiji Sandžak prema svima implementirali ono što je zvanična politika naše države“, naveo je Basol.

Basol je naveo da postoje mnogi projekti na čiju je realizaciju ponosan, a da isto tako postoje i aktivnosti koje nisu realizovane za vreme njegovog mandata.

„Najznačajniji uspeh je samo otvaranje ovog diplomatskog predstavništva. On je kasnije doveo do novih projekata i ubrzao je realizaciju nekih koji su bili na čekanju. Volio sam da dok sam na ovoj poziciji u Prijepolju otvorimo Turski kulturni centar, volio sam da ovde u Novom Pazaru otpočne sa radom i tursko obdanište „Maarif“ ali neće sve to stići do kraja mog mandata. Najvažnije je da se ti projekti realizuju što pre. Ostaje mi žao što zbog brojnih obaveza koje sam imao nisam stigao da naučim vaš jezik, imao sam veliku želju“, rekao je Basol.

Basol je naveo i da očekuje i skori dolazak turskih investitora u regiju Sandžak.

„Saobraćajna infrastruktura možda je osnovni razlog izostanka investicija. Kada se saobraćajnice izgrade, izvjestan je i dolazak investitora. Dolasku investitora ovde doprinijeće izgradnja auto-puta Beograd – Boljare. Srbija ovde sada dosta radi na putevima, pomogla je i Turska. U drugim delovima Srbije ima dosta investitora iz Turske. Činjenica je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić pridaje veliki značaj dolasku turskih investitora. Privatnom sektoru najvažniji je profit tako da verujem da će i ovde vidjeti mogućnost da posluju“, naveo je Basol.

Ističe da će nakon angažmana u inostranstvu određeno vreme biti u nekom od ureda Ministarstva spoljnih poslova Turkiye u Ankari. Naglasio je da diplomatsko predstavništvo Turske u Novom Pazaru nije činio on već tim profesionalaca koji tu rade.

„I sa te pozicije u Ankari i gde god da budem sjećaju se i misliti uvek na braću u Sandžaku. Činiću uvjek sve što mogu za ovaj kraj. Ono što je bitno, ko god da dođe na ovu poziciju poslje mene biće isto tako uspješan, jer sve što sam uradio, uradio sam u saradnju sa poštenim, profesionalnim i uglednim ljudima koji su bili moji saradnici i bez kojih bi sve bilo teže. Ti ljudi ostaju ovde tako da će onaj ko me bude naslijedio imati divne ljude koji će ga okruživati i pomagati u poslu“, zaključio je Basol.

U Generalnom konzulatu Basol je danas razgovarao sa predstavnicima medija, ranije je održao sastanke sa predstavnicima Grada Novog Pazara, Bošnjačkog nacionalnog vijeća i političkih partija.

Konzul je i priredio večeru na kojoj su prisustvovali i predstavnici javnog i političkog života Sandžaka, a mediji su o tome informisani putem zvanične facebook stranice Generalnog konzulata, gdje je uz nekoliko fotografija stoji i poruka „Daima birlikte… Zauvijek zajedno…“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije