EU upozorava na nazadovanja Srbije u usklađivanju sa vanjskom politikom Unije

Komentari:12

Podijelite:

Vijeće Evropske unije žali što Srbija ne pokazuje dovoljno posvećenosti evropskoj integraciji i pored toga što je to njen strateški cilj i “duboko žali zbog nazadovanja” Beograda u usklađivanju sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Unije, navodi se u nacrtu zaključaka EU-a o Srbiji pripremljenim za decembarski samit, prenose agencije.

Brisel očekuje od Srbije da “ispuni svoju obavezu preuzetu u okviru pregovaračkog okvira” i da “pojača svoje usklađivanje sa zajedničkim vanjskim i sigurnosnim pozicijama EU-a i restriktivnim mjerama kao pitanje od najvećeg prioriteta”.

U nacrtu dokumenta se od Srbije traži da uskladi svoju viznu politiku s politikom Unije, a kad je riječ o pristupnim pregovorima Beograda s Briselom, pozdravlja se napredak Srbije u tom pogledu.

Neusklađivanja sa sankcijama Rusiji i Bjelorusiji

“Konstatirajući da Vlada Srbije nastavlja proglašavati integraciju u EU kao svoj strateški cilj, Vijeće žali zbog nedostatka pokazane posvećenosti ovom cilju. Posebno u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, Vijeće očekuje od Srbije da pokaže nedvosmislenu posvećenost EU i da se založi za naše zajedničke principe i vrijednosti”, piše u nacrtu zaključaka pred decembarsko zasjedanje Vijeća EU-a.

Vijeće se osvrće i na podršku Srbije rezolucijama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda usvojenim kao odgovor na rusku agresiju, ali također “duboko žali zbog nazadovanja Srbije u usklađivanju sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, posebno zbog upornih neusklađivanja sa sankcijama EU-a protiv Rusije i Bjelorusije, kao i zbog njenog vanjskopolitičkog djelovanja suprotnog zajedničkom pristupu EU-a”.

Brisel očekuje od Srbije da “ispuni svoju obavezu preuzetu u okviru pregovaračkog okvira” i da “pojača svoje usklađivanje sa zajedničkim vanjskim i sigurnosnim pozicijama EU-a i restriktivnim mjerama kao pitanje od najvećeg prioriteta”.

Prema ovom dokumentu, Vijeće EU-a treba pozdraviti “kontinuirano aktivno učešće Srbije i važan doprinos misijama i operacijama EU-a u okviru Zajedničke sigurnosne i odbrambene politike”.

Ovaj nacrt zaključaka je prvi od objavljivanja godišnjeg izvještaja Evropske komisije 12. oktobra, a do sredine decembra moguće je da ovaj dokument pretrpi izvjesne promjene, u zavisnosti od razvoja događaja u regiji i u EU.

U ovom dokumentu, namijenjenom ministrima i liderima Unije, pozivaju se srbijanske vlasti da “objektivno i nedvosmisleno komuniciraju o EU i da se aktivno angažiraju u borbi protiv svih oblika dezinformacija i stranih manipulacija informacijama”.

Pozdravlja se i opredjeljenje Srbije da aktivno promovira regionalnu saradnju i napore “na jačanju dobrosusjedskih odnosa i doprinosu stabilnosti i pomirenju”.

Normalizacija odnosa Srbije s Kosovom

Vijeće se sprema da pozdravi napredak Srbije u pristupnim pregovorima.

“Vijeće nastavlja podvlačiti da je napredak u poglavljima o vladavini prava i osnovnim pravima, kao i u normalizaciji odnosa Srbije s Kosovom, kako je navedeno u pregovaračkom okviru, i dalje od suštinskog značaja i da će sveukupno odrediti tempo pristupnih pregovora”, naglašava dokument.

Nacrt dokument naglašava potrebu da se Srbija uskladi sa zajedničkom viznom politikom EU-a.

Decembarsko zasjedanje Vijeća EU-a treba se osvrnuti i na dijalog Srbija – Kosovo, ali to nije još bilo predmet diskusije između država članica, pa o tom dijelu još nema zaključaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije