Bećirović: Visoki predstavnik da napokon počne da štiti Dejtonski sporazum

Podijelite:

Pozivanje sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda da podnesu ostavke u Ustavnom sudu BiH predstavlja jedan od najopasnijih antidejtonskih poteza od 1995. godine do danas, izjavio je Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija

Povodom informacije da se sudija Zlatko Knežević povlači iz Ustavnog suda BiH, a na osnovu antiustavnog zahtjeva Narodne Skupštine Republike Srpske od 26. aprila, Bećirović je poručio da je to “reinkarnacija politike ratnog zločinca Radovana Karadžića i udar na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH”.

“Zato pozivam zemlje svjedoke Dejtonskog mirovnog sporazuma da hitno reagiraju i najoštrije sankcioniraju rušitelje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine. Posebno pozivam Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da, napokon, počne štititi Dejtonski mirovni sporazum i sankcionira odgovorne za ove antidejtonske poteze”, naveo je Bećirović.

Naglasio je da dovođenje u pitanje funkcionalnosti najznačajnijih državnih sudskih organa otvara put ka anarhiji i razgradnji ustavnog poretka.

“Vrijeme je da se Milorad Dodik i njegovi sljedbenici zaustave prije nego što bude kasno za očuvanje mira i sigurnosti u zemlji i regiji. Ustavni sud Bosne i Hercegovine osnovan je 1964, a dok bh. entitet RS kao administrativno-teritorijalna jedinica u državi Bosni i Hercegovini postoji tek od 21. novembra 1995. godine. Dakle, Ustavni sud BiH je stariji 31 godinu od manjeg bh. entiteta. Ustavni sud BiH nije ‘okupacioni sud’, kako to neutemeljeno tvrdi predsjednik bh. entiteta RS, već legalni sudski organ države Bosne i Hercegovine koji je puno stariji od administrativno-teritorijalne jedinice RS”, istakao je Bećirović.

Poručio je da imajući u vidu najnovije opasne antidejtonske poteze rukovodstva bh. entiteta RS, kao član Predsjedništva BiH, poziva zemlje Evropske unije da hitno razmotre set dodatnih sankcija protiv političkog rukovodstva bosanskohercegovačkog entiteta RS i predstavnika političkih subjekata koji neodgovornim djelovanjem ugrožavaju nezavisnost, teritorijalni integritet, suverenitet i međunarodnopravni subjektivitet države Bosne i Hercegovine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije