BNV: Bošnjačka djeca nisu u obavezi da obilježavaju dan srpskog jedinstva | Video

Podijelite:

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pozvalo je danas direktore i nastavnike osnovnih i srednjih škola u kojima se nastava izvodi i na bosanskom jeziku, da zbog činjenice da se praznik „Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“ isključivo odnosi na srpski narod, da nisu u obavezi da na bilo koji način obilježavaju ovaj datum.

“Cijenimo da su tematski časovi ove vrste neprihvatljivi i štetni za učenike bošnjačke nacionalnosti u Sandžaku koji nastavu pohađaju na maternjem bosanskom jeziku i smatramo nasilnim nametanjem srpske nacionalne kulture bošnjačkoj djeci”, navodi se u dopisu Odbora za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća koji je upućen odgojno-obrazovnim ustanovama u Sandžaku u kojima se nastava odvija na bosanskom jeziku.

Ukazuje se da se Ustavom i zakonima Republike Srbije svakom djetetu garantuju sva osnovna ljudska i manjinska prava u koje spada i pravo obrazovanja na maternjem jeziku, te njegovanje svoje kulture i tradicije.

Danas, je održana hitna sjednica Odbora za obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća na kome je razmatran jučerašnji dopis Ministarstva prosvjete upućen školama na teritoriji Republike Srbije povodom obilježavanja „Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“.

Bošnjačko nacionalno vijeće obavještava direktore svih osnovnih i srednjih škola u kojima se izvodi nastava na bosanskom jeziku da se radi o dopisu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja  koje je u vidu molbe proslijedilo Ministarstvu prosvjete da se 15. septembra 2023. godine prvi školski čas posveti obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

“Budući da se u dopisu navodi da „Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je državni praznik koji se praznuje 15. septembra u Republici Srbiji i Republici Srpskoj od 2020. godine“, a da je „cilj uspostavljanja novog praznika prije svega osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, ali i jačanja kulta nacionalne zastave“, jasno se vidi da se ovaj praznik isključivo odnosi na srpski narod, odnosno da se ni u jednom segmentu ne odnosi na Bošnjake i pripadnike drugih nacionalnih zajednica i manjinskih naroda”, poručeno je iz predstavničkog tijela Bošnjaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije