BNV je otvoreno, te poziva sve one koji su svojim znanjem, stručnim kompetencijama i autoritetom spremni da se angažuju u Vijeću

Podijelite:

Reagujući na tekst iz lista „Danas“ koji potpisuje Slađana Novosel a u kojem, kako kažu, iznosi niz neistina i netačnih informacija o radu Vijeća, te se zaključuje da su dijelovi teksta potpuno proizvoljni i neutemeljeni, iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća kažu da Vijeće jeste, i ostat će otvoreno, te poziva sve one koji su svojim znanjem, stručnim kompetencijama i autoritetom spremni da angažmanom u Vijeću doprinesu poboljšanju položaja Bošnjaka, bez obzira na mjesto boravka u Sandžaku ili Republici Srbiji.

U saopštenju ističu da Bošnjačko nacionalno vijeće je jedno od nacionalnih vijeća koje je od strane nadležnih ministarstava označeno kao jedno od transparentnijih u svom radu i putem zvaničnog sajta i društvenih mreža je rad svojih organa i aktivnosti učinilo dostupnim javnosti. Iz tog razloga, neprihvatljiva je ocjena da se „informacije o zasjedanjima mogu dobiti samo posredno od vijećnika“. U prilog tome govori i činjenica da mnogi mediji u svojim medijskim izvještajima prenose cjelokupan rad sjednica Vijeća.

Posebno naglašavaju transparentnost kada su u pitanju odluke o finansijskom planu Vijeća, za ovu i prošle godine, jer su sve uredno objavljene na zvaničnom sajtu Vijeća, neposredno nakon završetka sjednice na kojoj su usvojene. Na taj način su sve odluke (finansijski plan, izvještaji i ostalo) dostupne direktno javnosti i stavljene na uvid svima koji pokažu interesovanje za rad Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Na 3. sjednici, održanoj u ponedjeljak 20. marta 2023. godine, Bošnjačko nacionalno vijeće je, izborom članova odbora Vijeća, završilo konstituisanje svih organa definiranih zakonom, u kojima su zastupljeni stručni i kompetentni članovi koji će se baviti pitanjima koja se odnose na sve Bošnjake u Republici Srbiji. Pored ovih organa, Vijeće je svojim Statutom definiralo i određen broj savjeta, a značajan doprinos radu Vijeća daju i stručni timovi koji se formiraju za svaku od povjerenih oblasti određenih javnih ovlaštenja iz oblasti kulture, obrazovanja, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije