BNV obilježava Dan Bošnjaka

Podijelite:

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) ove godine obilježava 28. septembar – Dan Bošnjaka nacionalni blagdana otvaranjem izložbe slika “Sjenica 2023” u Glavnom uredu Vijeća u Novom Pazaru.

Izložba će biti otvorena u 19 sati u prostorijama BNV-a, a nakon toga uslijediće dodjela nagrada učenicima sa republičkog takmičenja iz bosanskog jezika, saopštili su iz najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka u Republici Srbiji.

BNV je 28. septembar proglasio 2019. godine za nacionalni blagdan – Dan Bošnjaka u Republici Srbiji.

Centralno obilježavanje, svečana akademija“Bošnjaci – narod za evropsku budućnost regiona”, tridesete godišnjice vraćanja imena Bošnjak i imena bosanskog jezika ove godine održaće se u Podgorici 27. i 28. septembra 2023. godine u organizaciji Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća.

Na zasjedanju prvog Svebošnjačkog sabora održanom u Sarajevu, 28. septembra 1993. godine, usvojena je Deklaracija o vraćanju povijesnog nacionalnog imena Bošnjak umjesto dotadašnjeg etničkog naziva Musliman.

Ovaj datum, 28. septembar je prihvaćen od svih Bošnjaka i zvanično se obiljeležava kao Dan Bošnjaka u svim državama u regionu u kojima Bošnjaci žive.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije