BNV: Podrška negiranju zločina sa visokih državnih funkcija u Srbiji šalje se zabrinjavajuća poruka svim narodima u regionu

Podijelite:

Urgencija šefa BIA Aleksandra Vulina da se studentice iz Sarajeva, koje su javno veličale ratne zločince, nagrade i da im se dodijele stipendije i smještaj u studentskom domu u Srbiji, radi studiranja, nije podrška njihovom obrazovanju već je podrška negiranju zločina genocida i slavljenju osuđenih ratnih zločinaca, smatraju u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV).

„Ovakvim postupcima pojedinaca koji obnašaju visoke državne funkcije šalje se zabrinjavajuća poruka svim narodima u regionu, a posebno Bošnjacima“, stoji u informaciji za javnost objavljenoj na sajtu BNV.

Bošnjačko nacionalno vijeće, kao krovna institucija Bošnjaka u Republici Srbiji, smatra da je izuzetno važno da narodi na Balkanu, na temeljima pravde, grade zajedničku budućnost, a sve u cilju mira i stabilnosti.

„Država Srbija ne smije dozvoliti  da se  ovakvim postupcima njenih najviših dužnosnika koji ohrabruju i podstiču kod mladih radikalizaciju, poricanje zločina i veličanje izvršioca tih zločina,  kreira ambijent u kome se mlade generacije odgajaju na mržnji prema drugom i drugačijem, umjesto na principima  univerzalnih vrijednosti“, naglašavaju.

Bošnjačko nacionalno vijeće u Republici Srbiji je na svojoj posljednjoj sjednici održanoj 14. jula 2023. godine donijelo jasne zaključke kojima se poziva Skupština Srbije da usvoji Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, kako je to utvrđeno u pravosnažnim presudama relevantnih međunarodnih sudova.

U zaključcima se, također, traži da Vlada Republike Srbije pokrene proceduru o usvajanju zakona kojim bi se zabranilo i sankcioniralo negiranje genocida nad bošnjačkim narodom u Srebrenici i veličanje i javno promoviranje pravosnažno osuđenih ratnih zločinaca.

Podsjetimo, Valentina Vujičić i Slađana Todić, studentice su Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija Univerziteta u Sarajevu koje su 11. jula, na dan obilježavanja 28. godišnjice genocida u Srebrenici, veličale ratne zločince i širile mržnju.

Na poziv direktora Sigurnosno-informativne agencije (BIA) Srbije Aleksandra Vulina, koji je otprije nekoliko dana nova osoba na američkoj crnoj listi, Slađana i Valentina studiranje nastaviti na Akademiji za nacionalnu sigurnost u Beogradu.

Tužiteljstvo BiH zatražilo je od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo materijal u vezi s dvije studentice, od kojih je jedna na društvenim mrežama, u majici s likom četničkog vojvode Mitra Maksimovića, podigla tri prsta, a druga objavila fotografiju generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na kojoj je ispisan tekst “Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostat ćeš naš heroj”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije