14.9 C
Novi Pazar
06/06/2023
NaslovnicaPolitikaSandžakBNV: Podrška Njemačke zaštiti ljudskih i manjinskih prava

BNV: Podrška Njemačke zaštiti ljudskih i manjinskih prava

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curtić primila je danas u Glavnom uredu Vijeća u Novom Pazaru, političkog sekretar u ambasadi Savezne Republike Njemačke Daniel Mohseni.

Glavne teme sastanak bile su upoznavanje sa opštim, socio – ekonomskim i političkim prilikama u Sandžaku.

Predsjednica Vijeća, upoznala je njemačkog diplomatu sa  aktivnostima Bošnjačkog nacionalnog vijeća, trenutnom društvenom, političkom i ekonomskom situacijom u Sandžaku, kao i sa izazovima sa kojima se susreću Bošnjaci u Srbiji.

„Teško ostvarivanje i nemogućnost ostvarivanja Ustavom i zakonima zagarantovanih prava nacionalnih zajednica i manjinskih naroda, što uz negiranje genocida, veličanje ratnih zločinaca i prijetnje stradanjem su razlozi zbog čega se Bošnjaci u Srbiji osjećaju nesigurno i obespravljeno“, naglasila je predsjednica Curić na sastanku.

Predsjednica Vijeća je posebno je ukazala na slučajeve genocidne prijetnje Bošnjacima od strane visokih uposlenika MUP-a, kao i tome da su Bošnjaci diskriminisani uskraćivanjem prava na izdavanje javnih isprava, lične karte, na svom maternjem bosanskom jeziku i latiničnom pismu. 

Ovo je jedan u nizu sastanaka sa stranim delegacijama i diplomatskim predstavnicima u Bošnjačkom nacionalnom vijeću u okviru redovnih diplomatskih aktivnosti.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA