BNV: Poništiti političku dobit ostvarenu genocidom

Podijelite:

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Jasmina Curić uputila je pismo predsjednici Vlade Srbije Ani Brnabić i ambasadama „Prijatelji Sandžaka“ u Beogradu u kojem zahtjeva da se poništi politička dobit ostvarena genocidom u Bosni i Hercegovini.

U pismu izražava zabrinutost za budućnost Bošnjaka u Sandžaku zbog učestalo održavanje nenajavljenih vojnih vježbi i kretanje srpskih oružanih snaga kroz Sandžak koje Bošnjaci sa pravom doživljavaju kao realnu opasnost po biološki opstanak.

„Posebno zabrinjava višednevno gomilanje srpske vojske, vojne ratne tehnike, tenkova i raketnih bacača, ovih dana na planini Rogozna iznad Novog Pazara.“ – naglasila je predsjednica Curić.

Usvajanjem ovog zahtjeva Vlada Republike Srbije spriječila bi srpske oružane snage da u Sandžaku ostvare svoju javno izrečenu prijetnju da će Novi Pazar doživjeti sudbinu Vukovara, a Sjenica sudbinu Srebrenice, stoji u pisu upućenom predsjednici Vlade Srbije.

„Dosadašnji tolerantan odnos od strane međunarodne zajednice prema zločinima u Bosni i Hercegovini motiviše srpsko nacionalno rukovodstvo da nastave praksu etničkog čišćenja i ostvare genocidne prijetnje nad Bošnjacima Sandžaka. Sve to čini da se Bošnjaci Sandžaka osjećaju nesigurnim u Republici Srbiji.“ – podvlači predsjednica BNV.

Iz Bošnjačkog nacionalnog vijeće zaključuju da kao aktivni učesnici Mirovne i Međunarodne konferencije o bivšoj SFRJ pozivaju na poštivanje usvojenog stava da se na prostoru bivše Jugoslavije neće priznavati teritorijalna osvajanja silom i etničkim čišćenjem kao svršen čin.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije