BNV: PRAVNA SIGURNOST PREDUSLOV OPSTANKA BOŠNJAKA U SANDŽAKU

Komentari:12

Podijelite:

Sekretar Bošnjačkog nacionalnog vijeća u R. Srbiji, Mirza Hajdinović, učestvovao je na Regionalnoj konferenicji „Predstavljenost manjebrojnjih zajednica na državnoj i lokalnoj razini” koja je održana u organizaciji Zajednice Hrvata Sjeverne Makedonije u Skolju.
Govoreći na temu „Pretstavljanost manjebrojnih zajednica u Republici Srbiji“ sekretar Vijeća Mirza Hajdinović je istakao da nakon raspada bivše SFRJ još uvjek nije riješen status bošnjačkog naroda niti je riješen status Sandžaka i da Bošnjaci već više od 30 godina pokušavaju da riješe svoj status kroz institucije sistema.

„Nepostojanje vladavine prava, pravne sigurnosti i jednakosti pred zakonom i tolerantan odnos državnih organa Srbije prema zločinima koje su počinile njihove oružane snage nad Bošnjacima u Sandžaku predstavljaju otežavajuće okolnosti. Negiranje genocida i ratnih zločina kao i veličanje ratnih zločinaca, sve to predstavlja objektivnu opasnost za nestanak Bošnjaka sa ovih prostora.“ – zaključio je Hajdinović.
Za Bošnjake u Sandžaku je veoma važno da daju punu podršku evorpskim i NATO i da se članstvom Srbije u EU i evroatlantskim institucijama i organizacijama stiču osnovni uslovi sigurnosti, saradnje i povjerenja u regionu, što je ideal Bošnjaka koji ovdje žive naglasio je u svom izlaganju sekretar Vijeća.

Konferenciji su prisustvovali narodni poslanici, predstavnici ministarstava i vladinih institucija iz Sjeverne Makedonije, Republike Kosova, Republike Hrvatske i poslanik u EU parlametnu Valter Frego.

Konferenciju je otvorila ambasadorka Republike Hrvatske u Makedoniji Nj.E. Nives Tiganj.

Zaključci konferencije su da poštovanje Ustava i zakona, kao i funkcionisanje institucija od suštinskog značaja, a učesnici su dodatno pozdravili demokratske procese i evroatlantske integracije svih država Zapadnog Balkana. Konstatovano je da je različitost višedimenzionalna, a razgovaralo se i o pravima žena, mladih i osoba sa invaliditetom.

Hrvatska zajednica je ponovno potvrdila zahtjev da bude dio preambule Ustava Republike Sjeverne Makedonije, kao i da bude zastupljena na rukovodećim pozicijama na državnom i lokalnom nivou.

Konferencija je održana kao jedna aktivnosti u okviru projekta „Očuvanje kulture Hrvatske zajednice i ostalih manjebrojnjih zajednica u R. Sjevernoj Makedoniji“, a koji je podržala Agencija za ostvarivanje prava manjebrojnjih zajednica Vlade Republike Sjeverne Makedonije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije