BNV: Sandžak je historijska regija

Podijelite:

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) oštro je osudilo pokušaj negacije historijske regije Sandžak, izrečen u emisiji “Jutro” Prva TV, od strane voditeljke Marije Savić Stamenić, saopštili su iz ovog najvišeg predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Voditeljka Marija Savić Stamenić je tokom priloga o Enveru Beganović, koji se iz Austrije zaputio pješice na hadždž, a koji je u izjavi za TV Prva rekao da pored državnih zastava ima i lokalne zastave rodne Cazinske krajine i Sandžaka, misleći na zastavu Bošnjaka Sandžaka, porokomentarisala da zemlja koju je pomenuo sagovornik njenog kolege ne postoji, aludirajući na Sandžak.

Iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća potcrtavaju da je Sandžak historijska regija koja obuhvaća jugozapadni dio današnje Republike Srbije i sjeverni dio današnje Republike Crne Gore. Sandžak se tokom svog dugog postojanja razvio u posebnu geopolitičku, kulturno-historijsku, etničko-konfesionalnu cjelinu, sa središtem u Novom Pazaru.

Narod Sandžaka otvorenih ruku čeka svakog gosta, pa i novinarku Mariju Savić Stamenić, koju pozivamo da dođe u Sandžak i upozna ga, historiju dugu milenijum i njegove ljepote, poručili su iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Tagovi: BNV Sandžak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije