UNIŠTAVANJE MEZARJA U NOVOM PAZARU

BNV: Zaustaviti proces brisanja historije Bošnjaka Sandžaka | Video

Očekujemo od JKP Čistoća da hitno donesu mjere kojima će zaustaviti devastaciju koja se trenutno dešava i mjere kojima će se od dalje devastacije sačuvati svaki nišan na našim grobljima

Podijelite:

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pozvalo je danas nadležne institucije u Gradu Novom Pazaru i JKP “Gradska čistoća” u Novom Pazaru da preduzmu mjere iz svoje nadležnosti kako bi se zaustavila dalja devastacija nišana na mezarlicima u ovom gradu.

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Fuad Baćićanin je na konferenciji za medije rekao da svi posmatraju da se uništava i skrnavi muslimansko mezarje Gazilar i da od nadležnih institucija očekuju da od JKP “Gradska čistoća” koje je zaduženo za upravljanje grobljima hitno traže prijedlog mjera za rješavanje ovog problema.

“U posljednje vrijeme gledamo kako se sprovodi devastaciji nišana na novopazarskim mezarlucima, posebno na Gazilaru i Velikom groblju, gdje se uništava naša historija i sjećanje na nas, na Bošnjake. Ova devastacija se vrši svjesno, ali i nesvjesno. Međutim, ona je u svakom slučaju nedopustiva i potrebno je u potpunosti je spriječiti, još danas, kako, kao narod i zajednica ne bi smo ostali bez historijskih spomena. Ovo uništavanje predstavlja trajno brisanje tragova kulture, tradicije i historije Bošnjaka”, rekao je Baćićanin.

Istakao je da su uputili dopis JKP “Gradska čistoća”, Gradu Novom Pazaru  i Zavodu za zaštiti spomenika kulture u Kraljevu sa molbo da se kao nadležne institucije hitno uključe i reaguju kako bi se zaustavio proces brisanja historije Bošnjaka Sandžaka.

“Pozivamo JKP Čistoća koja upravlja grobljima na teritoriji Grada Novog Pazara, da svoj posao napokon počnu obavljati odgovorno i u skladu sa svojim zakonskim obavezama. Očekujemo od JKP Čistoća da hitno donesu mjere kojima će zaustaviti devastaciju koja se trenutno dešava i mjere kojima će se od dalje devastacije sačuvati svaki nišan na našim grobljima. Neprihvatljivo je da se, nažalost, nakon brojnih reakcija pojedinaca i institucija, na prvom mjestu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, niko od nadležnih nije oglasio, niti je ovo pitanje na bilo koji način tretirano, što u najmanjoj mjeri ukazuje na neozbiljnost”, ocjenio je Baćićanin.

Ukazao je da se ovo pitanje neće završiti dopisom i odgovorom od Republičkog zavoda neće završiti sve dok se u potpunosti ne zaustavi devastacija i uništavanje kulturno-historijskog naslijeđa Bošnjaka.

“Kao Bošnjačko nacionalno vijeće iskoristiti ćemo sve mogućnosti da se, napokon, u potpunosti zaustavi rušenje i uništavanje historije, tradicije i kulturno-historijskih spomenika Bošnjaka. Da se krene sa restauracijom spomeničkog naslijeđa, u skladu sa zakonom i u uz saglasnost bošnjačke zajednice, odnosno Bošnjačkog nacionalnog vijeća”, poručio je on.

Predočio je i da je BNV objavilo javni poziv za formiranje stručne komisije za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Bošnjaka. Ta komisija će, prema njegovim riječima imati zadatak da prati stanje kultutno-historijskog naslijeđa, daje prijedloge mjera očuvanja i sanacije naslijeđa.

“Svako onaj ko uništava kulturno-historijsko naslijeđe, bilo čije, se mora pozvati na odgovornost i mora odgovarati za ono što radi, kao i institucije koje su u obavezi da štite to naslijeđe, moraju odgovaraju, moraju preuzeti odgovornost zašto svoj posao nisu radile u skladu sa zakonom”, rekao je predsjednik IO BNV-a, odgovarajući na pitanje da li je do sada bilo pokretanje krivičnih ili drugih postupaka zbog uništavanja nišana.

Bošnjačko nacionalno vijeće je kao kulturno dobro posebnog značaja za bošnjačku zajednicu još 2013. i 2016. godine utvrdilo listu dobara među kojima se nalaze nišani na mezarju Gazilar, Veliko groblje, kao i mezarje Jermiše.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture zvanično je obavijestio je Grad Novi Pazar da je za mezarje (groblje) „Gazilar“ utvrđeno da je spomenik kulture i da na ovom groblju nije dozvoljeno uništavanje i izmještanje starih nišana.

„Bilo koja vrsta radova koji se izvode na području groblja „Gazilar“, što uključuje i formiranje i novih grobnih mjesta, ne smije dovesti do oštećenja, uklanjanja i pomjeranja starih spomenika sa pozicija na kojima se nalaze. Posebnu pažnju treba obratiti na nedozvoljene aktivnosti koju sprovode nepoznata lica u cilju uništavanja ovih spomenika“, piše u dopisu upućenom Gradu Novom Pazaru, uz molbu da iz djelokruga svojih nadležnosti preduzme sve neophodne mjere kako bi se spriječila dalja devastacija.

Groblje Gazilar je proglašeno za nepokretno kulturno dobro, Rješenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture broj 126 od 17.03.1972. godine, a nalazi se u okviru prostorno-kulturno-historijske cjeline od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, Staru Ras sa Sopoćanima, upisane na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

JKP “Gradska čistoća” Novi Pazar još nije odgovorilo na zahtjev Behar TV da iznese stav u vezi  devastacije i izmještanja starih nišana na mezarju “Gazilar”, kao i na ostalim mezarjima u Novom Pazaru

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije