6.2 C
Novi Pazar
26/03/2023
NaslovnicaPolitikaBošnjaci ne shvataju da je državu teško dobiti, a veoma lako izgubiti!...

Bošnjaci ne shvataju da je državu teško dobiti, a veoma lako izgubiti! Lisica za Hayat: problem je bio Dodik i vlast u entitetu RS (VIDEO)

Izvorhayat

U emisiji “Sedam plus” Hayat TV razgovarali smo sa Admirom Lisicom, magistrom historije, istraživačem u oblasti regionalnih političkih odnosa, međunarodnih politika i zajednica u dijaspori.

Govorilo se o političkim odnosima u regionu, svijetu, geopolitičkim odnosima, položaju BiH i izazovima. Na početku emisije Lisica je govorio o posjeti Varhelyja Bosni i Hercegovini, kao i o porukama koje je uputio našoj državi.

Poruke su ohrabrujuće. Imamo 14 uslova koje moramo ispuniti. Kada je riječ o kandidatskom statusu rekao je da će to biti u narednom mjesecu. Ukrajina i Moldavija nisu u boljem stanju od BiH. Nadam se da će Bosna i Hercegovina dobiti kandidatski status u decembru. Što se tiče članova Predsjedništva s obzirom na to da je ovo bio prvi prijem nije bilo skandaloznih izjava. Optimističan početak Predsjedništva – kazao je

Za izjavu Varhelyja da je Bosna i Hercegovina veoma napredovala u zadnjih šest sedmica, Lisica govori da mu je to zvučalo populistički, te da mu nije jasno u čemu smo napredovali. Njegovu posjetu smatra pozitivnom i kaže da je Varhely imao dobre poruke.

Sutra nastavlja sastanak. U kontekstu tih šest sedmica nisam primijetio šta smo napravili da bi dobili takve pohvale. Nadam se da će to biti presudno u decembru. Nadam se da su iskrene namjere EU. Nadam se da su shvatili da ruski uticaj na području Zapadnog Balkana predstavlja veliki problem. U Podgorici traju protesti. Vidjeli smo šta se dešava i na Kosovu. Nadam se da će EU sačuvati Bosnu i Hercegovinu od ruskog uticaja – istakao je Lisica.

Čeka nas 14 teških zadataka koje nismo bili u stanju ispuniti. Problem je bio Milorad Dodik i vlasti u manjem entitetu. To je jedan od glavnih faktora zbog čega nismo ispunili te stavke. Trebalo bi se pomoći BiH na putu ulaska u EU. Moldavija i Ukrajina su dobile podršku od EU. Bosna i Hercegovina zaslužuje da bude dio evropske porodice – dodao je.

Lisica se nada da EU vidi Bosnu i Hercegovinu kao građansku državu. Kaže da ono što ga brine jeste da EU ne gleda BiH kao potencijalnog kandidata za ravnopravno razgovaranje. Smatra da je dosta lidera u EU koji nisu iskreni prema Bosni i Hercegovini i ne gledaju nas kao buduće kandidate.

Ukoliko dobijemo kandidatski status građani ne trebaju očekivati ništa spektakularno. To nam je potrebno. Dobijali smo stalne prijetnje od politike koju Beograd ima u regionu. Očekuje se od BiH da bude u evropskoj porodici. Moramo ispuniti stavke koje su pred nama. Dosta toga je i do nas. Nadam se da će u narednom periodu EU biti odlučnija prema onima koji prave blokade, negiraju BiH i koji su ovdje jedna ispostava Rusiji, a ne EU. U BiH imamo raznolikost kojom se Evropa hvali – ističe Lisica.

Što se tiče politike HDZ-a, Lisica kaže da smo vidjeli da su uspješno koristili mehanizme blokiranja BiH, te su to najviše na svojoj koži su osjetili građani.

U kontekstu HDZ-a kao partnera mislim da se u njihovoj politici neće ništa promijeniti. Ostaje da vidimo šta će nam donijeti ta nova vlast. Drugi decembar jeste dan koji je određen kao zadnja linija, do kada će sve biti jasno. Bošnjaci ne shvataju da je državu teško dobiti, a veoma lako se može izgubiti. Tebamo da imamo zajednički stav i da stavljamo državu BiH ispred svih odnosa. Ostaje da vidimo koliko će Bošnjaci biti spremni da prevaziđu te dječije bolesti u interesu BiH – rekao je Lisica za kraj emisije.

Izvorhayat
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA