Brisel: Da li je napravljen iskorak?

Komentari:12

Podijelite:

Evropsko vijeće kasno sinoć objavilo je dokument nazvanom “Politički dogovor o principima za osiguranje funkcionalne BiH koja napreduje na EU putu”.

Riječ je o dokumentu u kojem je nabrojano šta će biti fokus bh. političara u narednom periodu, do izbora i u periodu nakon izbora. Većina dokumenta zasnovana je na starim zahtjevima, obavezama i zakonima koje predstavnici istih stranaka koje su bile u Briselu nisu uspjele realizirati.

Nikakav dokument nije potpisan, ali je data saglasnost da će se raditi na implementaciji zacrtanih ciljeva. Međutim saglasnost nije dao PDP i DNS, uz napomenu da je dokument podržao Milorad Dodik (SNSD), ali uz izuzeto mišljenje o tretiranju rata u Ukrajini kojeg Dodik nije želio kvalificirati kao agresija Rusije.

dokumentu koji je Evropsko vijeće, na čijem je čelu Charles Michel, predstavilo kao ipak pozitivan korak naprijed nalazi se 19 tačaka na kojima bi bh. lideri trebali raditi do izbora te nakon izbora. Uglavnom se radi o obavezivanju na smanjivanje tenzija, usvajanje nekoliko važnih zakona koji u parlamentarnim ladicama stoje mjesecima ili čak godinama te obavezu da će se završiti izborna reforma nakon izbora i to nakon formiranja vlasti na svim niovima.

Sastanak u Briselu je bio potreban za bh. političare da pokažu da su kooperativni, ali djeluje da je više bio potreban Evropskoj uniji kako bi naglasila da nisu odustali od ove države i da čine korak naprijed. Ipak, taj korak naprijed je više stajanje u mjestu jer je evidentno da se EU sada zadovoljava i načelnom podrškom bez ikakvog potpisivanja principa. Tako smo mogli vidjeti da je HDZ, iako je prvi najavljivao susret u Briselu odbio čak i učešće na sastanku, a kamoli da potpiše neki dokument.

Evidentno je da ni Evropska unija nema ideju kako da raspetlja politički čvor u BiH te traži neke male manevre koje predstavlja kao važan iskorak. A činjenica je da su se građani BiH naslušali sličnih obećanja, pa čak i potpisivanja dokumenata te da je pesimizam opravdan. Prije svega jer smo u izbornoj godini, zbog čega je jako teško očekivati neku kooperativnost stranaka koje će se međusobno boriti i optuživati do oktobra ove godine.

Briselski susret je suštinski bio jedan u nizu kratkih izleta sa kojeg su poslane neke krupne poruke, ali koje nikoga ništa ne obavezuju. Suštinski postoji moralna obaveza, ali ona je već odavno strana političkim predstavncima u našoj zemlji. Ovim činom i EU je pokazala svoju nemoć i samo je sjela u isti voz sa bh. liderima u pokušaju pronalaska prečica za probleme na kojima neće raditi.

Tagovi: Brisel EU

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije