14.9 C
Novi Pazar
06/06/2023
NaslovnicaPolitikaČanak: Otvoreni Balkan je stranputica koja ne može biti zamjena za EU

Čanak: Otvoreni Balkan je stranputica koja ne može biti zamjena za EU

Čanak: Otvoreni Balkan je stranputica koja ne može biti zamjena za EU

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak smatra da je „Otvoreni Balkan“ stranputica koja treba da pravi privide nekakvog otvaranja i integracija na Balkanu a suštinski da uradi nešto što je potpuno drugačije.

-Nije poenta samo u integracijama nego i u osnovama na kojima se one vrše. Vi ako mislite da silom namećete integracije pod uslovima kao što to radi fašistički režim u Rusiji ovoga trenutka, dobićete upravo kontraefekat – rekao je Čanak u razgovoru za Pobjedu.

Ističe da sa druge strane velikosrpski nacionalisti u Beogradu, i to naročito oni koji su ,,porijeklom iz Crne Gore“, i dalje smatraju da je Crna Gora obala srpskog mora i da „srpski svet“, kako oni nazivaju danas „veliku Srbiju“, za XXI vijek nezaobilazno u sebi sadrži i Crnu Goru.

-Crna Gora je tema koja je za Aleksandra Vučića u ovom trenutku suviše osjetljiva da bi smio da se izjasni: sa jedne strane on je lično svjestan da bilo kakvo pretjerano miješanje u unutrašnje stvari Crne Gore, iako to ne bio prvi put, u uslovima Crne Gore kao članice NATO-a, može da izazove veoma negativne posljedice po Srbiju – rekao je Čanak komentarišući zašto predsjednik Srbije u inauguracionom govoru nije pomenuo Crnu Goru sa ostalim susjedima.

-Razlog je preosjetljiva tema gdje je „Otvoreni Balkan“, po mom dubokom uvjerenju, stranputica koja treba da pravi privide nekakvog otvaranja i integracija na Balkanu a suštinski da uradi nešto što je potpuno drugačije. Nije poenta samo u integracijama nego i u osnovama na kojima se one vrše.

Ujedinjena Evropa danas, kako navodi Čanak, nije prvi put u istoriji ujedinjena: prije samo 80 godina ona je takođe bila ujedinjena ali pod čizmom Trećeg rajha – pa su se svi slobodoljubivi narodi bunili protiv toga, imali pokrete otpora i na kraju uspjeli da svi zajedno slome nacizam u Njemačkoj. Vrlo slična stvar je i ovdje. Vi ako mislite da silom namećete integracije pod uslovima kao što to radi fašistički režim u Rusiji ovoga trenutka dobićete upravo kontraefekat. Tako da „Otvoreni Balkan“ nije zamjena za evrointegracije i EU nego stranputica, kaže Čanak.

Prema njegovim riječima izostavljanje Crne Gore u ovome trenutku je pokušaj da se u ovoj vrlo komplikovanoj situaciji u kojoj se nalazi Aleksandar Vučić , ne zamjeri onom tvrdom nacionalističkom dijelu onih koji ga podržavaju i koji su mu potrebni, jer ga sve čvršći pritisak da se opredijeli između Rusije i Zapada dovodi u situaciju da će mu to opredjeljivanje odlomiti polovinu onih koji ga podržavaju.

– S tim što je polovina onih koji su za proevropske integracije manja od one polovine u kojoj vladaju mitomanija – proruska, što suštinski znači provelikosrpska nadanja nekakvog „srpskog sveta“, što sve možete čuti iz načina obraćanja javnosti koji radi i ministar policije – objašnjava Čanak i ocjenjuje da zbog te situacije Srbija i ne uvodi sankcije Rusiji.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA