Ćavušoglu u Sarajevu: Nećemo dozvoliti nove tenzije u Bosni i Hercegovini

Komentari:12

Podijelite:

Za dobrobit stabilnosti i razvoja BiH, Turkiye spremna na podršku i učešće u svim bilateralnim i multilateralnim inicijativama koje su prihvatljive svim stranama, rekao je ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Mevlut Ćavušoglu

Ministar vanjskih poslova Republike Turkiye Mevlut Ćavušoglu izjavio je kako ta zemlja u kontekstu stabilnosti i sigurnosti Bosne i Hercegovine bez ikakvih nametanja podržava sve formate koji su prihvatljivi svim akterima u BiH i regiji, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru dvodnevne zvanične posjete Bosni i Hercegovini, Ćavušoglu se danas u Sarajevu sastao sa zamjenicom predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, sa kojom je potpisao Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turkiye o obavljanju dohodovne djelatnosti izdržavanih članova osoblja diplomatskih misija i konzularnih ureda te Memorandum o razumijevanju između Ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Republike Turkiye o razmjeni diplomata.

Nakon sastanka i ceremonije potpisivanja bilateralnih sporazuma, Ćavušoglu je u obraćanju novinarima izrazio zadovoljstvo boravkom u Sarajevu te je podsjetio da je jučer imao sastanke sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem i visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Christianom Schmidtom. Dodao je da je posjetio i mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića te prisustvovao ceremoniji dodjele diploma svršenicima Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS).

Najavio je da će se danas sastati i sa članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, dok se sa članom Predsjedništva Miloradom Dodikom nedavno sastao u Istanbulu.

Ističući kako je sa koleginicom Turković imao konstruktivan sastanak na kojem su razgovarali o bilateralnim i regionalnim temama, kao i o aktuelnoj situaciji u BiH.

“Turkiye i BiH imaju doboko ukorijenjene historijske i kulturne veze i ove godine obilježavamo 30. godišnjicu uspostave diplomatskih bilateralnih odnosa. Nastavljamo razvijati saradnju u političkoj, ekonomskoj, vojnoj i drugim oblastima. Prošle godine smo se približili milijardi dolara trgovinske razmjene i vjerujem da ćemo to ove godine nadmašiti. Turske kompanije i naše institucije su veoma prisutne i ulažu u BiH, kao što je i uvažena ministrica pomenula tu su TIKA, a dodao bih i Vakufsku direkciju Turkiye, Institut Yunus Emre, Uprava za tursku dijasporu i Turk Havayollari. Sa zadovoljstvom mogu reći da imamo i veoma bliske odnose Ministarstava vanjskih poslova i da su ti odnosi današnjim sporazumima dodatno unaprijeđeni“, rekao je Ćavušoglu.

On je kazao da su danas na sastanku razgovarali i o odrazima aktuelnih globalnih kriza na ovu regiju. Dodao je da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ima namjeru organiziranja trilateralnog samita Turkiye, BiH i Srbije i da je srbijanska strana već izrazila spremnost.

“Ova naša posjeta u pet balkanskih zemalja pokazatelj važnosti koju pridajemo regionalnoj stabilnosti. Bosna i Hercegovina je ključna u pogledu stabilnosti u regiji i zato ne možemo dozvoliti nove tenzije u BiH i svi se trebaju odgovorno ponašati“, poručio je Ćavušoglu.

Ćavušoglu je također poručio da će Turkiye nastaviti snažnu podršku suverenitetu, teritorijalnoj cjelovitosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine, kao i njenu orijentaciju prema Evropskoj uniji i NATO-u.

“Nastavljamo realizirati aktivnosti u pravcu jačanja stabilnosti i razvoja Bosne i Hercegovine i smatramo da to doprinosi i regionalnom prosperitetu“, zaključio je Ćavušoglu.

Na upit novinara da prokomentira medijske navode da je na njegovom sastanku s Dodikom u Istanbulu 14. juna razgovarano o ideji sastanka lidera Turkiye, BiH, Srbije i Hrvatske, Ćavušoglu je kazao da je Turkiye bila predvodnik inicijative uspostave trilateralnih mehanizama zarad uspostave i očuvanja stabilnosti u BiH i na Zapadnom Balkanu.

“Za dobrobit stabilnosti i razvoja Bosne i Hercegovine kao Turkiye smo spremni na podršku i učešće u svim bilateralnim i multilateralnim političkim, ekonomskim i drugim inicijativama koje su prihvatljive svim stranama i stalno podstičemo strane u tom pravcu“, rekao je Ćavušoglu.

Šef turske diplomatije dalje je na upit novinara kazao da je stav Turkiye veoma jasan u odnosu na situaciju u BiH te je dodao da je Dodik jedan od tri člana Predsjedništva ove zemlje, sviđalo se to nekom ili ne.

“Mi se bez pravljenja razlika sastajemo sa svim članovima Predsjedništva BiH. Na isti način razgovaramo sa svima. Kada su u pitanju neke odluke i koraci koje su vlasti entiteta Republike Srpske napravile u posljednje vrijeme i kada je u pitanju očuvanje političkog i teritorijalnog integriteta BiH tu je naš stav uvijek jasan i uvijek na isti način iznesen svim stranama sa kojima razgovaramo. U tom kontekstu smo i na posljednjem sastanku Dodiku iznijeli jasne i nedvosmislene poruke. I malo prije sam rekao, mi govorimo o sastancima u formatima koji su prihvatljivi svim stranama. U kontekstu stabilnosti i sigurnosti BiH Turkiye će bez ikakvih nametanja podržati sve formate koje svi u BiH i ili regiji prihvate“, rekao je Ćavušoglu.

On je zaključio da je i jučer u Zagrebu jasno rekao da sve aktivnosti i napori koji se ulažu na očuvanju jedinstva, zajedništva, stabilnosti i sigurnosti BiH će biti u potpunosti podržani od Turkiye.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije