6.2 C
Novi Pazar
26/03/2023
NaslovnicaPolitikaBiHČlanovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović položili zakletvu

Članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović položili zakletvu

U Sarajevu je u srijedu održana konstitutivna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na kojoj su Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović položili zakletvu čime su inaugurisani kao novi članovi te institucije, javlja Anadolu Agency (AA).

Svečana ceremonija počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovinem nakon čega je sada već bivši predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović otvorio konstitutivnu sjednicu na kojoj je izvršena primopredaja dužnosti.

Predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Suad Arnautović je nakon toga novoizabranim članovima Predsjedništva BiH uručio certifikate.

Nakon toga novoizabrani članovi Predsjedništva BiH su pročitali i potpisali tekst svečane izjave, odnosno položili zakletvu.

Izgovarajući i potpisujući svečanu izjavu, Cvijanović, koja će u narednih osam mjeseci biti predsjedavajuća po sistemu rotacije, te članovi Predsjedništva BiH Komšić i Bećirović preuzeli su dužnost kolektivnog šefa države, koju će obavljati naredne četiri godine.

Svečanom događaju, osim članova Predsjedništva BiH, prisustvovali su i članovi njihovih porodica, predstavnici diplomatskog kora, predsjednici pojedinih političkih partija i drugi zvaničnici.

Novi članovi Predsjedništva BiH činiće osmi saziv ove institucije od 1996. godine kada su održani prvi poslijeratni izbori.

U prethodnom mandatu funkciju članova državnog Predsjedništva obavljali su Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik.

Na opštim izborima u BiH održanim u oktobru ove godine, za članove Predsjedništva BiH izabrani su Bećirović iz bošnjačkog naroda, Komšić iz hrvatskog naroda i Cvijanović iz srpskog naroda.

Denis Bećirović (Ujedinjeni za slobodnu BiH) osvojio je 330.238 glasova, Željka Cvijanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) 327.720, a Željko Komšić (Demokratska fronta) 227.540 glasova, čime je izabran na još jedan mandat u Predsjedništvu BiH.

U Sarajevu je u srijedu održana konstitutivna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, na kojoj su Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović položili zakletvu čime su inaugurisani kao novi članovi te institucije. Nakon polaganja zakletve prisutnima se obratio član Predsjedništva Komšić. ( Elman Omic – Anadolu Agency )
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA