Crna Gora na samitu Otvoreni Balkan kao posmatrač – oprečni stavovi vlasti o inicijativi

Komentari:12

Podijelite:

Crna Gora će učestvovati u svojstvu posmatrača na samitu inicijative “Otvoreni Balkan” koji danas počinje u Ohridu, jer se deo vlasti i javnosti protivi toj inicijativi koju su pre tri godine pokrenule Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija.

Skupu u Ohridu prisustvovće crnogorski premijer Dritan Abazović, koji je načelno podržava i smatra da se “može iskoristiti kao sredstvo za bržu integraciju u Evropsku uniju (EU)”.

Njegov kolega u Vladi, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Djurović, smatra da bi inicijativa “mogla da bude korisna za privredu i biznis”, ali ukazuje da Vlada nije upoznata sa detaljima te inicijative.

Deo vlasti i javnosti u Crnoj Gori protivi se “Otvorenom Balkanu” i ocjenjuje da bi eventualni ulazak u taj okvir za Crnu Goru značilo korak unazad u procesu integracija, imajući u vidu da je najdalje odmakla ka članstvu u EU.

Zbog toga se inicijativa Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, doživljava kao alternativa za one zemlje Zapadnog Balkana koje u narednom periodu ne mogu postati članice EU.

Abazović samitu u Ohridu prisustvuje u svojstvu posmatrača i nema mandat da preuzima bilo kakve obaveze u ime države, saopštili su ranije članovi vlade iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Ministar odbrane i lider SDP-a Raško Konjević je upozorio da bi preuzimanje bilo kakvih obaveza “značilo destabilizaciju vlade” i da “uključivanje u bilo kakve regionalne inicijative mora da bude plod dijaloga”.

Ministar ekonomije Goran Djurović je saopštio da će vlada odluku o eventualnom pristupanju Crne Gore inicijativi doneti isključivo u odnosu na to da li ona stimuliše proces integracija države u EU.

Regionalnu inicijativu “Otvoreni Balkan” podržavaju Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, čiji su zvaničnici pokrenuli projekat u cilju međusobnog unapređenja slobode kretanja roba, usluga i ljudi. Kosovo i BiH ne podržavaju tu inicijativu.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije