Dan Bošnjaka, dan svijesti o nacionalnom identitetu i zajedništvu | Video

Podijelite:

Bošnjaci u svijetu, danas obilježavaju 28. septembar,“Dan Bošnjaka”, datum prihvaćen od svih Bošnjaka. Ovaj datum se zvanično obilježava u svim novonastalim državama bivše Jugoslavije u kojima Bošnjaci žive, kao i u dijaspori.

Na zasjedanju Prvog svebošnjačkog sabora, održanom u Sarajevu, 28. septembra 1993. godine, usvojena je Deklaracija o vraćanju historijskog imena Bošnjak umjesto dotadašnjeg naziva – Musliman, kao i bosanskog jezika zabranjenog od strane Austrougraske 1904. godine.

Zasjedanje Svebošnjačkog sabora je održano u jednom od najtežih perioda u Bosni i Hercegovina, tokom agresije kada su skoro svi gradovi bili pod opsadom, a Bošnjaci na ivici potpunog istrebljenja i genocida.

Pod takvim okolnostima, nakon stoljeća zabrane nacionalnog identiteta, donijeta je važna odluka o povratku historijskog imena Bošnjak i bosanskog jezika i i usvojena deklaracija o jedinstvenoj državi Bosni i Hercegovini.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je na sjednici održanoj juna mjeseca 2019. godine donijelo odluku da 28. septembar proglasi za nacionalni blagdan koji će nositi naziv – Dan Bošnjaka.

Predsjednica BNV-a Misala Pramenković je u obraćanju na svečanosti u Glavnom uredu vijeća, povodom Dana Bošnjaka, u petak, podsjetila da su odlučnost, svijest i zajedništvo pokazano na Sveošnjačkom saboru prije tri decenije u Sarajevu, pokazatelj da se o važnim i vitalnim nacionalnim interesima može postići konsenzus u stanju rata i agresije. Naglasila je da svaki Bošnjak i Bošnjakinja, u Sandžaku, Srbiji, Bosni i Hercegovini, dijaspori i diljem svijeta ne smiju smetnuti sa uma da je svaki pojedinac važan isto kao što je svaka institucija važna u pogledu afirmacije nacionalnog identiteta.

„Tri decenije je prošlo od kad su vraćeni tradicionalni nazivi „Bošnjak“ i „bosanski jezik“, a mi Bošnjaci se i dalje susrećemo sa izazovima u pogledu očitavanja, afirmacije i njegovanja našeg bošnjačkog identiteta i našega bosanskog jezika. Zapravo ti izazovi nikada nisu ni prestajali oni su samo mijenjali svoje oblike i formu, od one drastične grube i vidljive do one prefinjenije, sakrivene i svilenim rukavicama prikazane. Nijedan Bošnjak i Bošnjakinja ne bi na te izazove trebali odgovoriti sa nedovoljnog samopouzdanja nacionalnog identiteta i kolebanja oko toga ko smo i šta smo. Svi smo zajedno jedna kocka koja predstavlja lijepu i važnu kocku u mozaiku koja predstavlja bošnjački narod i bošnjački korpus“, poručila je Pramenković dodavši da je afirmacija bosanskog jezika jedan od najvažnijih projekta BNV-a koji treba da podrže i u njemu učestvuju svi Bošnjaci.

U organizaciji Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća, a Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori kao domaćina, u srijedu je u Podgorici održana svečana akademija “Narod za evropsku budućnost regiona.

Bošnjački demokratski savez i Bošnjačko nacionalno vijeće u Republici Sjevernoj Makedoniji prisustvovali su današnjoj sjednici u Vladi Republike Kosova povodom obilježavanje Međunarodnog dana Bošnjaka.

Bosna i Hercegovina u kojoj Bošnjaci čine više od polovine ukupnog stanovništva je matična država svih Bošnjaka koji žive u Sandžaku, na prostoru Srbije i Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i dijaspori.

Poslije Sarajeva Novi Pazar je danas drugi grad u svijetu sa najvećim brojem Bošnjaka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije