Dan osnivanja Prizrenske lige

Komentari:12

Podijelite:

Malo je događaja koji su tako jasno obilježili zajedničku borbu za slobodu i ravnopravnost naroda Sandžaka, Kosova, Albanije i Makedonije kao što je osnivanje Prizrenske lige. Prizrenska liga upostavljena je 10. juna 1878. u kompleksu Mehmed-pašine (Bajrakli) džamije i medrese u Prizrenu.


Pokret Prizrenske lige je bez ikakve sumnje i jedan nukleus albanskog nacionalnog buđenja nakon Berlinskog kongresa.


Taj Pokret su vodili Albanci, a učešće su također uzeli i mnogi pripadnici bošnjačkog i turskog naroda iz Sandžaka, Kosova, kao i iz regija u sadašnjoj S. Makedoniji.
Muslimanska vjerska inteligencija je dala zasebni doprinos razvoju, komunikaciji i pomoći Prizrenskoj Ligi.


Po prvi put ove godine 10. juna, na godišnjicu osnivanja Prizrenske lige, u svim školama u Albaniji i na Kosovu prvi čas biće posvećen sjećanju na ovaj događaj, prenosi Koha.
Danas u okviru obilježavanja 144. godišnjice Prizrenske lige, ministri prosvjete Albanije i Kosova, Evis Kuši i Arberie Nagavci, posebnom uredbom naložili su da prvi školski čas posveti ovom datumu.


Na poziv premijera Republike Kosovo Aljbina Kurtija, Kuši će učestvovati na svečanoj akademiji koja će se organizovati u Prizrenu.


„Srećna sam što smo zajedno sa ministarkom obrazovanja Albanije doneli ovu odluku kako bismo omogućili da učenici u obe zemlje istovremeno pričaju o Prizrenskoj ligi, rekla je Nagavci.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije