Dan sjećanja u Sandžaku – „Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela“ i „Priče iz Srebrenice“

Podijelite:

Bošnjačko nacionalno vijeće u okviru obilježavanja 11. jula – Dana sjećanja, 4. jula 2023. godine u 19 sati, organizovaće promociju knjige „Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela“ i izložbu slika „Priče iz Srebrenice“.

Knjiga „Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela“ djelo je autora Azira Osmanovića, o tragediji porodice i iskustvu preživljavanja članova porodice sa dokumentima koji svjedoče određenim događajima.

Knjiga „Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela“  ima ogroman značaj za mlađu publiku, da se upoznaju sa onima koji su kao djeca preživjeli genocid u Srebrenici i da pošalje poruku da nikada nećemo zaboraviti  genocid u Srebrenici.

Azir Osmanović je magistar historije i kustos Memorijalnog centra Srebrenica sa ogromnim iskustvom u istraživanju genocida, a iza sebe ima nekoliko objavljenih radova te izložbi posvećenih genocidu.

Izložba „Priče iz Srebrenice“ je putujuća koju će građani Sandžaka moći da vide u BNV, a kombinacija je video arhive i fizički artefekata.

Sadrži pet ličnih priča o ljudima iz Srebrenice koji su ubijeni u genocidi te pet priča ljudi o životu i genocidu tokom rata. Kada spojite te dvije stvari dobijete cjelokupan ambijent koji je tad vladao u Srebrenici.

Kroz ovu izložbu priču o Srebrenici kazuje generacija koja je preživjela genocid nad Bošnjacima jula te 1995. godine.

Promotori su pored autora knjige Azira Osmanovića, mr. Ahmo Mehmedović i prof. Hajrudin Mešić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije