6.2 C
Novi Pazar
26/03/2023
NaslovnicaPolitikaDraganu Bursaću ponovo prete smrću, pretnje nasiljem uputio mu i novinar iz...

Draganu Bursaću ponovo prete smrću, pretnje nasiljem uputio mu i novinar iz Srbije Mihailo Medenica 

“NDNV podseća da je Dragan Bursać neprestano na meti pretnji nacionalšovinista i ekstremnih desničara iz regiona, koji mu ne praštaju njegovo hrabro pisanje o odgovornosti za ratne zločine u jugoslovenskim ratovima iz devedesetih godina 20. veka”

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) prijavilo je danas pretnje smrću od strane nepoznatog lica Draganu Bursaću, višestruko nagrađivanom regionalnom kolumnisti i autoru portala Autonomija, kao i pretnje fizičkim nasiljem koje mu je uputio novinar iz Srbije Mihailo Medenica.

NDNV je, kao i uvek, pretnje prijavio koristeći proceduru koja je ustanovljena u okviru Radne grupe za bezbednost novinara.

“S obzirom da je poznat identitet ‘novinara’ koji je pretio našem kolegi Bursaću, očekujemo od nadležnih organa da preduzmu zakonske korake koji su im na raspolaganju”, navodi se u saopštenju NDNV-a.

Dodaje se da će se sve ostalo smatrati “saučesništvom i ohrabrivanjem nasilja nad novinarima”, koje je znalo iz reči da se pretvori i u dela: od bacanja bombi i paljenja kuća do ubistava naših kolega.

NDNV precizira da su Bursaću pretnje upućene preko društvenih mreža, a jedna od njih, koju je uputio korisnik ‘NN lice’ počinje sa: “Treba te ubiti…” i nastavlja se najgorim uvredama na račun kolege Bursaća i njegove porodice.

“A novinar Medenica je Bursaću, između ostalog, poručio sledeće: ‘…polomiću ti i ruke i noge, a srešćemo se kad – tad…‘”, dodaje se.

NDNV podseća da je Dragan Bursać neprestano na meti pretnji nacionalšovinista i ekstremnih desničara iz regiona, koji mu ne praštaju njegovo hrabro pisanje o odgovornosti za ratne zločine u jugoslovenskim ratovima iz devedesetih godina 20. veka.

“Ipak, da novinari prete novinarima da će ih pretući, to čak ni u Srbiji nije čest slučaj. Ukoliko Mihailo Medenica pripada nekom od novinarskih udruženja u Srbiji, regionu ili u nekom internacionalnom novinarskom udruženju, zahtevamo da odmah bude isključen iz njega i da o tome javnost bude obaveštena”, navodi NDNV.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA