12.9 C
Novi Pazar
02/06/2023
NaslovnicaPolitikaBiHDunović i Komšić na otvaranju spomenika Cvijet Srebrenice u Italiji: Važno da...

Dunović i Komšić na otvaranju spomenika Cvijet Srebrenice u Italiji: Važno da sjećanje na genocid živi van BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović danas su u italijanskom gradu Rogno prisustvovali otvaranju spomen-obilježja “Cvijet Srebrenice”, posvećenog žrtvama genocida u Srebrenici, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam danas ovdje i što zajednički odajemo poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici. Međutim, otvaranje spomen-obilježja ‘Cvijet Srebrenice’ tužan je događaj kojim se dostojanstveno sjećamo žrtava najvećeg i najstrašnijeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Svaki put kada dođem u Memorijalni centar u Potočarima osjetim poniznost pred nadgrobnim spomenicima žrtava čiji je život, a često i mladost, prekinut rukama krvnika koji su, u svojim bolesnim mislima, osmislili sistematski plan uništenja jednog naroda kako u Srebrenici, tako i cijeloj Istočnoj Bosni”, kazao je Dunović u obraćanju te dodao:

“Tako i danas, stojeći pred ovim spomenikom, pred cvijetom punim krvi, ali i prkosa, smrti, ali i snage, osjetim poniznost pred žrtvama, ali i poniznost pred preživjelima koji sa toliko hrabrosti i snage tragaju za nestalima i bore se za pravdu i istinu. Svako od nas nositelja javnih funkcija dužan je pomoći toj borbi i stati na stranu istine.”

Naglasio je da se ne smije dopustiti da se Srebrenica ponovi bilo gdje.

“A istina je samo jedna. U julu 1995. godine počinjen je genocid nad Bošnjacima Srebrenice i Podrinja sa sistematski planiranom namjerom potpunog istrebljenja jednog naroda. Taj plan osmislile su politike tadašnjih vođa Republike Srpske na čelu s Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem, a sprovele tzv. Vojska RS-a uz logističku i vojno-policijsku podršku režima u Beogradu. Tu istinu potvrđuju prije svega presude Međunarodnog suda u Haagu, ali i svjedočanstva onih koji su imali snage svoje priče ispričati i time ostaviti trag o strahotama koje su preživjeli. Svako relativiziranje ove činjenice predstavlja podršku politikama negiranja i nastavak genocidne ideje”, kazao je Dunović.

Dodao je da je posebno važno da sjećanje o genocidu živi i van Srebrenice i van Bosne i Hercegovine.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović danas su u italijanskom gradu Rogno prisustvovali otvaranju spomen-obilježja “Cvijet Srebrenice”, posvećenog žrtvama genocida u Srebrenici. ( Predsjedništvo BiH – Anadolu Agency )

“Zato ovaj spomenik, u Italiji, koji danas otvaramo predstavlja trajnu opomenu Evropi i svijetu da ne smijemo ostati nijemi pred širenjem bolesnih genocidnih politika i ne smijemo dopustiti da se Srebrenica ponovi bilo gdje”, rekao je on.

Istakao je da uprkos svim presudama i dalje neki ljudi negiraju genocid u Srebrenici.

“Nažalost, i pored svih dokaza, U Bosni i Hercegovini i regionu, nacionalističke ideje poricanja genocida žive i dalje, i dodatno otežavaju porodicama žrtava i preživjelima da istraju u svojoj borbi za istinu, obezvrjeđujući njihovu bol. Važno je i da sa ovog mjesta damo podršku i generacijama koje su rođene nakon genocida. Njihovi životi su tek počeli, rođeni su na zemlji natopljenom krvlju svojih predaka, a na njoj nastavljaju živjeti. Svaki od tih mladih života pokazatelj je da oni koji su imali genocidne ideje nisu uspjeli u namjeri da unište život i svaka od tih mladih osoba živa je opomena čovječanstvu da se opasnim politikama rata i mržnje mora stati u kraj”, kazao je Dunović te nastavio:

“Također, smatram da je žalosno što moje poštovanje prema žrtvama i nedvosmisleno priznavanje presuda međunarodnih sudova predstavlja rijetku iznimku od predstavnika vlasti koji dolaze iz istog reda naroda kao i ja. Time je veća moja obaveza da svake godine, 11. jula, budem u Potočarima, da govorim istinu i da javno pozivam na priznavanje genocida. Volio bih da se po tome ne izdvajam i da svaki predstavnik vlasti klekne pred žrtvama i prizna utvrđenu i nedvosmislenu istinu. Genocid je počinjen i ostavio je crnu mrlju na prošlosti cijelog svijeta”.

Čestitao je također Udruženju građana BiH “Ljiljan Italije” na uspješno realizovanom projektu i zahvalio što ima priliku biti dio očuvanja sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA