Duraković: Neću trpjeti ponižavanja BiH i Bošnjaka u Banjoj Luci, imat ću odgovor, podržavam Pokret za državu

Komentari:12

Podijelite:

Ćamil Duraković se polako privikava na život u Banjoj Luci i funkciju potpredsjednika bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

U razgovoru za Faktor ovaj nekadašnji načelnik Srebrenice govori o svojim političkim i ljudskim principima, statusu Bošnjaka u RS-u, odnosu prema Miloradu Dodiku…

– Od ponedjeljka do petka boravim u Banjoj Luci. Još nisam pronašao stalni smještaj, pa sam trenutno u hotelu – kaže Duraković.

Ističe kako je u Banju Luku došao “otvorenog srca i pružene ruke”.

– Pokušavamo uspostaviti iole normalnije odnose. Na izbore sam išao sam, dobio glasove Bošnjaka i zastupat ću ih u RS-u. Imam program koji bi nam mogao otvarati vrata, neću da budem politička zvijezda, a da navijači budu oni koji ne žive u RS-u. To je populizam. Moja je politika srednjeg puta. Svađa nam ništa ne donosi. Vidjet ćemo kako će se ponašati druga strana – naglašava on.

Objašnjava na koji način će djelovati na ovoj funkciji.

– Ja sam legalista, svjestan sam da je ovo jedna druga dimenzija u mom političkom radu još otkad sam se vratio iz Amerike. Položio sam zakletvu na ustav i to se mora poštovati.

Nisam došao u Banju Luku da bilo koga vrijeđam, to mi ne dozvoljava moj kućni odgoj. Tako su me odgojili roditelji, poznat sam kao neko ko se bori za ljudska prava na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Međutim, neka se zna da neću trpjeti ponižavanje države BiH, Bošnjaka i mene. Imat ću odgovor na to – podvlači Duraković.

Iako je na izbore išao kao nezavisni kandidat, kaže kako ima dobru saradnju sa probosanskim strankama u RS-u.

– Podržavam politiku stranaka okupljenih u Pokretu za državu, pogotovo njihovo glasanje kada je u pitanju popunjavanje Doma naroda BiH. Mislim da i ja imam njihovu podršku. Pred nama je mnogo posla. Svjesni smo institucionalne represije vlasti u RS-u, ukidanje bosanskog jezika u školama, teškoće kod zapošljavanja… Pazite, mi smo parlamentarna manjina, samo konstruktivnim dijalogom možemo stvoriti bolje uvjete za život Bošnjaka.

Bilo je, a i sada postoje pritisci na mene, u smislu – Ćamil je izdajnik i slično. Ne obazirem se, želim da Bošnjaci konzumiraju institucije RS-a, da koriste novac iz budžeta jer nam to pripada. Prije dvadesetak godinama, u jeku povratka, u RS-u je bilo 300.000 Bošnjkaka. Sada ima stotinjak hiljada, želimo vratiti još ljudi i svima njima pružiti dostojanstven život i sva zagarantovana prava – poručuje Duraković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije