Erdoan: Turska je simbol stabilnosti u regionu prepunom ratova i tenzija

Podijelite:

Turska je nacija čija zvijezda blista kao simbol stabilnosti u regionu prepunom ratova i tenzija, izjavio je u četvrtak turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan), javlja Anadolu.

“Naša regija, koja je nekada bila poprište takmičenja velikih sila prije jednog vijeka, nastavlja biti pozadina sličnih borbi u današnje vrijeme”, rekao je Erdoan tokom ceremonije otvaranja u komandi Pomorske akademije u istanbulskom okrugu Tuzla te dodao:

“U jednačini koju karakteriše rastući haos i neizvjesnost, Turska se ističe svojim vojnim, diplomatskim, ekonomskim i političkim manevrima.”

Erdoan je naglasio da se prije samo dvije decenije turska nacionalna odbrambena industrija oslanjala na domaće izvore za samo 20 posto komponenti. Ta brojka je, međutim, sada povećana na 80 posto, što pokazuje izuzetan pomak.

Potvrđujući da međunarodna zajednica priznaje superiornost Turske u naoružanim i nenaoružanim dronovima, predsjednik je kazao:

“U tehnologiji ratnih brodova, Turska je jedna od deset zemalja koje mogu dizajnirati, razvijati, graditi i održavati vlastite brodove.”

O prekograničnim antiterorističkim operacijama Turske rekao je da je ova zemlja vojnim operacijama u sjevernoj Siriji spriječila uspostavljanje terorističke države na svojim granicama.

Turske snage su u proteklih šest godina izvele tri uspješne antiterorističke operacije u pograničnom pojasu na sjeveru Sirije. Operacijama “Štit Eufrata“ (2016.), “Maslinova grana“ (2018.) i “Izvor mira“ (2019.) okončana je teroristička okupacija na širem području na sjeveru Sirije i spriječen plan terorista YPG/PKK-a da u toj regiji uspostave teroristički koridor.

PKK je separatistička i teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. YPG je ogranak terorističke organizacije PKK koji djeluje u Siriji.

O naporima Turske za trajni mir u Libiji, Erdoan je rekao:

“Podržavajući legitimnu Vladu u Libiji, Turska je spriječila podjelu zemlje i zagarantovala njena prava na Mediteranu.”

Erdoan je dodao da je Turska uvijek stajala uz Azerbejdžan u njegovoj ispravnoj borbi da povrati svoje okupirane teritorije.

“Zajedno s našom azerbejdžanskom braćom osigurali smo oslobođenje Karabaha nakon skoro 30 godina progona i okupacije”, istakao je predsjednik Turske.

Odnosi između Azerbejdžana i Jermenije su napeti od 1991. godine kada je jermenska vojska okupirala Nagorno-Karabah, teritoriju međunarodno priznatu kao dio Azerbejdžana, i sedam susjednih regija.

Azerbejdžan je u jesen 2020. godine oslobodio više gradova, sela i naselja od jermenske okupacije tokom 44 dana sukoba. Rat je okončan prekidom vatre uz posredovanje Rusije.

O dugotrajnom konfliktu na Kipru, Erdoan je rekao da su do kraja branili prava i zakone “braće kiparskih Turaka u istočnom Mediteranu”.

“Dok osujećujemo svaki pokušaj koji ugrožava našu nacionalnu bezbjednost, iskreno se zalažemo za uspostavljanje mira i stabilnosti u našem regionu”, dodao je turski predsjednik.

Tagovi: Erdoan Turska

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije