Erdogan: Nećemo imati milosti ni za koga ko pokuša da podijeli našu domovinu

Komentari:12
Foto: Mustafa Kamacı /AA

Podijelite:

Govoreći na događaju u istočnoj provinciji Mus, Erdogan je rekao da Turska neće tolerisati nikakve napade i nikakve zamke koje ciljaju na slobodu zemlje

Turska neće imati milosti ni za koga ko pokuša da podijeli našu domovinu i uništi državu, izjavio je u petak predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan tokom obilježavanja 951. godišnjice historijske pobjede kod Malazgirta, javlja Anadolu Agency (AA).

Govoreći na događaju u istočnoj provinciji Mus, Erdogan je rekao da Turska neće tolerisati nikakve napade i nikakve zamke koje ciljaju na slobodu zemlje.

Također je poručio da Turkiye neće “oprostiti nikome ko pokuša narušiti slobodu koju simbolizira naša zastava”.

“U svim borbama koje danas vodimo nije oštećena nijedna nedužna osoba i s tom sviješću nastavljamo i dalje”, rekao je Erdogan.

Erdogan je rekao da Malazgirt simbolizuje otvaranje anadolske kapije za Turke koja se, kako je kazao “nikada više neće zatvoriti”.

“Nikada nećemo zaboraviti pobjedu kod Malazgirta, nećemo je prepustiti zaboravu, živjeće u našim srcima, u našoj svijesti”, dodao je turski predsjednik.

Bitka kod Malazgirta, grada na istoku Turske, odigrala se 1071. godine kada su turski Seldžuci pod vodstvom sultana Alpa Arslana pobijedili bizantskog cara Romana IV. Posljedica poraza bila je oslabljena odbrambena moć Bizantinaca, ali i doseljavanje turkijskog stanovništva u povijesnu pokrajinu Anadoliju.

Bitka kod Malazgirta se u historiji smatra presudnim događajem koji je izravno odgovoran za kasniju propast Bizantije, a Seldžuci su nošeni pobjedom u toj bitci nastavili svoje pobjedničke pohode u Maloj Aziji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije