Erdogan: O sudbini naše države će odlučivati turski narod, a ne Zapad

Podijelite:

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) danas je kritizirao međunarodne medije koji su posljednjih dana pokušali utjecati na javno mnijenje tekstovima o predstojećim izborima u Turskoj koji će se održati 14. maja, javlja Anadolija.

“Šta svi ovi časopisi pišu na svojim naslovnicama? ‘Erdoan mora otići.’ Ovi u Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji tako kažu. Šta je vama? Kako možete iznositi ovakve riječi na naslovnice časopisa? Ne Zapad, nego moja nacija odlučuje o tome”, rekao je Erdoan na skupu u Istanbulu.

Njegove izjave uslijedile su nakon što je britanski magazin “The Economist” uzeo za metu turskog predsjednika naslovnicom na kojoj je pisalo “Spasimo demokratiju”, “Erdoan mora otići” i “Glasajte!”.

Francuski časopisi “Le Point” i “L'Express” također su objavili naslovnice protiv turskog predsjednika Erdoan.

U Turskoj će 14. maja biti održani predsjednički i parlamentarni izbori.

Na predsjedničkim izborima birači će birati između Erdoana, Kemala Kilicdaroglua, lidera glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP) i kandidata Nacionalnog saveza i Sinana Ogana iz Saveza ATA. Muharem Ince, još jedan predsjednički kandidat, povukao se iz utrke u četvrtak.

Komentarišući tvrdnje Kilicdaroglua o miješanju Moskve u predstojeće izbore, Erdoan je rekao da se time samo ruga Rusiji.

“Kilicdaroglu je kazao da Rusija manipuliše izborima u Turskoj. Ako ja kažem ‘Amerika manipuliše izborima u Turskoj, Njemačka manipuliše također, Francuska manipuliše, Velika Britanija manipuliše’. Šta bi Kilicdaroglu rekao”, upitao je Erdoan.

Istakao je da je u kontaktu sa ovim državama 20 godina te je upitao Kilicdaroglua:

“Koliko puta ste se sastajali s njima? Koliko ih poznajete?”

Kilicdaroglu je u četvrtak optužio Rusiju da stoji iza video sadržaja koji navodno diskredituje kandidate za predsjednika na predstojećim izborima u Turskoj.

“Dragi ruski prijatelji, vi stojite iza montaža, zavjera, lažnog sadržaja i snimaka koji su jučer razotkriveni u ovoj zemlji. Ako želite da se naše prijateljstvo nastavi i nakon 15. maja, maknite ruke od turske države. I dalje smo za saradnju i prijateljstvo”, poručio je Kilicdaroglu na Twitteru.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u petak je odbacio optužbe, rekavši da ne može biti govora o bilo kakvom miješanju Rusije u izbore u Turskoj, a “oni koji šire takve glasine su lažovi”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije