14.4 C
Novi Pazar
01/06/2023
NaslovnicaPolitikaSvijetErdogan telefonom razgovarao s Putinom

Erdogan telefonom razgovarao s Putinom

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan telefonom je razgovarao s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, javlja Anadolu Agency (AA). Tokom razgovora predsjednika Turkiye Erdogana i ruskog predsjednika Putina bilo govora o jučerašnjoj razmjeni između Rusije i SAD-a u Turkiye te o razvoju rata u Ukrajini.

U saopćenju Direktorata za komunikacije Turkiye navedeno je kako je, pored jučerašnje razmjene između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) ostvarene u Turkiye, razgovarano i o ratu u Ukrajini.

Putin je zahvalio Erdoganu na razmjeni ruskog pilota Konstantina Jarošenka i bivšeg američkog marinca Trevora Reeda, koja je izvršena u Turkiye pod koordinacijom i nadzorom turske obavještajne službe MIT.

Erdogan je kazao kako je posredovanje u ovoj razmjeni, ne samo pokazatelj koliku važnost Turkiye pridaje miru, dijalogu i saradnji nego je i značajna s aspekta posredničke misije.

Turski predsjednik se osvrnuo i na ulogu koju je imao MIT u procesu razmjene, te istakao kako je potrebno nastaviti koordinaciju i blizak dijalog obavještajnih službi.

Dodao je kako će to doprinijeti uspostavljanju stabilne sredine i sprečavanju humanitarnih tragedija u regionu.

Erdogan je ponovio spremnost na posredovanje na posredovanje na putu ka miru i poduzimanje inicijative za okončanje rata između Rusije i Ukrajine.

Izrazio je i želju za intenziviranjem pozitivnog zamaha postignutog na pregovorima u Istanbulu između Rusije i Ukrajine kako bi što prije bio uspostavljen trajni mir.

Erdogan je naglasio da će Turkiye nastaviti odlučno i iskreno ulagati napore u prevazilaženje krize između dvaju susjeda i uspostavljanje mira.

Rat u Ukrajini traje već 64 dana. Generalštab ukrajinske vojske saopštio je da na terenu ruske snage pojačavaju ofanzivu, posebno u regionu Harkova i Donjecka, na istoku zemlje. Rusija koristi gas i trgovinu kao oružje protiv Evrope, kaže ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nakon što je ruska državna energetska kompanija Gasprom prekinula isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj. EU taj potez naziva „ucenom“, Poljska kaže da Rusija pokušava da podeli ukrajinske saveznike dok Velika Britanija smatra da Rusiju treba “istisnuti” iz cele Ukrajine.

spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA