Erdogan: Turkiye godišnje sprečava 100 miliona tona emisije stakleničkih plinova

Komentari:12
Foto: Murat Kula/AA

Podijelite:

Turkiye je 12. u svijetu i peta u Evropi po instaliranom kapacitetu u obnovljivim izvorima energije, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako ta zemlja poboljšanjem u oblasti energetike godišnje sprečava 100 miliona tona emisije stakleničkih gasova, javlja Anadolu Agency (AA).

“Turkiye je 12. u svijetu i peta u Evropi po instaliranom kapacitetu u obnovljivim izvorima energije. Mi smo na prvom mjestu u Evropi po instaliranom kapacitetu geotermalne energije i na drugom mjestu u Evropi po instaliranom kapacitetu hidroelektrana“, rekao je Erdogan u obraćanju putem videolinka na Forumu velikih ekonomija o energetici i klimi (MEF).

On je kazao da 54 posto instalisane električne energije u Turkiye čine obnovljivi izvori energije, a da se 97 posto elektrana koje je izgradila prošle godine, snage 3,5 gigavata, napajaju obnovljivim izvorima.

“Uz poboljšanja koja smo napravili u oblasti energetike, izbjegnuto je 100 miliona tona dodatnih emisija stakleničkih plinova godišnje“, rekao je Erdogan, naglašavajući važnost uloge obnovljivih izvora energije u borbi protiv klimatskih promjena.

Erdogan je naglasio da su borba protiv klimatskih promjena, koja je jedan od glavnih prioriteta Turkiye, i ekološki problemi globalna pitanja koja treba riješiti globalnom solidarnošću.

“S tim razumijevanjem, ratificirali smo Pariški sporazum i proglasili naš cilj nulte emisije za 2053. godinu, kao i našu revoluciju zelenog razvoja“, rekao je turski predsjednik.

Turkiye je ratifikovala Pariški sporazum u oktobru 2021. godine i najavila svoju ambiciju da postigne nultu neto emisiju stakleničkih plinova do 2053. godine.

Ta zemlja će objavit svoju dugoročnu klimatsku strategiju i akcioni plan krajem ove godine.

Erdogan je rekao da u okviru svog Zelenog akcionog plana Turkiye čini svoje luke ekološki prihvatljivijim i širi šume i zaštićena područja, dodajući da je ta zemlja također jedan od svjetskih lidera u borbi protiv dezertifikacije i erozije.

Ukazujući i napore Turkiye na smanjenju emisija štetnih gasova u transportu, Erdogan je rekao da će njena autohtona Automobile Joint Venture Group (TOGG) predstaviti svoj prvi električni automobil do kraja godine.

“Mi činimo održive i klimatski prihvatljive načine transporta raširenijim“, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je također ukazao na napredak koji je postignut kroz inicijativu “nula otpada” u zaštiti životne sredine, reciklaži i smanjenju emisija.

“Također, odlučno nastavljamo sa našim studijama o zelenom vodoniku“, rekao je Erdogan.

Zeleni vodonik se odnosi na vodonično gorivo proizvedeno iz obnovljivih izvora energije.

Ističući kako je i rat u Ukrajini još jednom otkrio važnost energetske sigurnosti, Erdogan je rekao da su energetska efikasnost, prelazak na čistu energiju i energetska transformacija neodvojivi dijelovi toga.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije