Evropski parlament usvojio izvještaj o Srbiji

Podijelite:

Evropski parlament je danas većinom od 508 glasova usvojio izvještaj Vladimira Bilčika, koji je stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju. Kako se navodi u saopštenju Bilčika, to je važan politički dokument koji ocjenjuje napredak Srbije na putu ka EU i ocrtava sljedeći korak u procesu pridruživanja.

Bilčik je rekao da je njegov glavni cilj bio da predstavi realan i izbalansiran izvještaj, a da istovremeno podrži krajnji strateški cilj Srbije, a to je ulazak u Evropsku uniju, navodi se u izjavi izvjestioca EP za Srbiju.

Izvještaj se dotiče mnogih pitanja u vezi sa napretkom Srbije na evropskom putu i ​​oblastima u kojima je još potrebno unapređenje, naveo je Bilčik.

On je pozvao na jačanje nezavisnosti pravosuđa, borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i jačanje nezavisnog medijskog okruženja.

 „Značajni dijelovi izvještaja posvećeni su energetskoj politici, posebno eliminisanju zavisnosti od Rusije i fosilnih goriva i unapređenju ekoloških pitanja“, naveo je Bilčik.

Taj dokument već je izglasan na Spoljnopolitičkom odboru prethodnog meseca, a u međuvremenu je na njega podnijeto još 11 pisanih i jedan usmeni amandman.

Izvjestilac Vladimir Bilčik je taj usmeni amandman podnio posle tragedija u Srbiji, uz poruku da „Evropski parlament najoštrije osuđuje scenu masovnih ubistava u Srbiji u maju 2023. godine i u znak žalosti i solidarnosti poziva na detaljnu istragu“.

Kako je javio reporter N1, izvještaj šalje nekoliko poruka – uz standardne pohvale o održavanju izbora i povratku opozicije u parlament, ključne poruke su da integracije zavise od nekoliko faktora: Jačanja demokratije, vladavine prava, slobode medija, borbe protiv korupcije, uređenja odnosa sa Kosovom i usklađivanja spoljne politike.

U ovom izvještaju, kako se navodi, uprkos lobiranju Telekoma, ta kompanija se, ipak, pominje u kontekstu sumnje da zloupotrebljava položaj na tržištu i da je vlasti koriste za jačanje uticaja na medije. Kritikuje se i dodjela frekvencija televizijama koje su kršile Kodeks novinara, otvaranje Raša tudej u Srbiji, ali i imenovanje Aleksandra Vulina na čelo BIA.

Nesloboda medija i ugroženost novinara

A kako prenosi beogradski Danas, Bilčik je na konferenciji za novinare posle sjednice Evropskog parlamenta rekao da su neprihvatljivi napadi na novinare i tužbe protiv novinara.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik izjavio je da izvještaj o Srbiji predstavlja fer procjenu stanja u državi i naglasio da su neophodne reforme u pravosuđu, unapređenje kvaliteta demokratije i da se mora vidjeti napredak kada je reč o slobodi medija.

On je istakao da se očekuje da se Srbija uskladi sa striktnim mjerama protiv Rusije.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Bilčik je naglasio da se očekuje puno sprovođenje sporazuma o normalizaciji prihvaćenog u Briselu i Aneksa usaglašenog u Ohridu i uspostavljanje zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom bez ikakvog odlaganja.

On je rekao da mu se ne sviđa stavljanje krivice za to što je srpska strana bojkotovala izbore na sjeveru Kosova samo na Beograd i da je to odgovornost obe strane.

Bilčik je ocijenio da je implementacija najteži deo, a da Evropska unija pruža punu podršku.

„Ne želimo nikakvo nasilje, ne želimo tenzije, želimo rešenje ovih pitanja“, istakao je Bilčik.

Izvjestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon rekla je da EU ostaje posvećena razvoju, stabilnosti i prosperitetu Kosova i da on znači da je Kosovo važan partner.

Fon Kramon je, kako ističe, očekivala mnogo veći napredak u procesu normalizacije i ocjenila da bi Aneks iz Ohrida bio dobra baza za to.

Ona, govoreći o nedavnim lokalnim izborima na Kosovu, rekla je kako je smatrala da je učešće Srpske liste na tim izborima moglo da bude pozitivan signal i da bi moglo da znači povratak u institucije, a da pošto se to nije dogodilo da je teško vidjeti u kojem pravcu će se sve razvijati.

Na pitanje o usvajanju pravila o eksproprijaciji na Kosovu, koja stvara zabrinutost kod Srba, Fon Kramon je naglasila da su svjesni tih dešavanja, ocijenivši da je to neprihvatljivo i da će na sjeveru Kosova razgovarati sa građanima i dalje se informisati kako bi mogla da iskaže zabrinutost Vladi u Prištini.

Ona je rekla da je stabilnost na severu „krhka“ i da nije u interesu da se „doljeva ulje“ u procesu dijaloga.

Bilčik je poručio i da sva pravila moraju da budu u skladu sa vladavinom prava, pa i eksproprijacija i da se moraju izbjeći varnice, već se mora voditi računa o ljudima na terenu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije