Fahrettin Altun: FETO je globalna teroristička organizacija

Foto: AA

Podijelite:

Šef Direkcije za komunikacije Predsjedništva Republike Turske Fahrettin Altun izjavio je da je FETO globalna teroristička organizacija i da nema sumnje da je međunarodna borba ključna protiv terorističke organizacije koja se proširila na široko područje, javlja Anadolija.

Altun je u svom govoru na Međunarodnom simpozijumu za borbu protiv FETO-a održanom u Direkciji za komunikacije rekao da je teroristička organizacija FETO jedna od najkrvavijih i najopasnijih terorističkih organizacija koje su Turska i svijet ikada vidjeli.

Ističući da je to organizacija koja je glavni neprijatelj turskog naroda i države, Altun je kazao da je to mračna banda koja je narasla iskorištavanjem vrijednosti i osjećaja nacije kao što su vjera, obrazovanje, civilno društvo i saradnja te podmuklo ukorijenjena u državnim institucijama da ostvari svoje prljave ciljeve.

“FETO je i radikalna teroristička organizacija”, kazao je Altun.

On je dalje istakao da je FETO koristio svoje militante za infiltriranje u strateške institucije država i za iskorištavanje nacionalne i moralne osjetljivosti te zemlje.

Altun je kazao i da je FETO izgradio paralelne strukture i postao izvor stranih intervencija, zavjera, spletki, nasilja i terorizma.

“Vođa FETO-a je dao instrukcije svojim militantima da odu sve dotle dok se njihovo prisustvo ne osjeti u svim vitalnim porama svih institucija države. Povlačenje moći i snage na vlastite frontove u svim institucijama uvijek je bio glavni cilj FETO-a. Uz shvatanje da je svaki put koji vodi ka cilju dozvoljen, ova organizacija je postavljala svakakve klupke, smišljala i upuštala se u izdaju ove zemlje i ovog naroda godinama. Naš predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) nije dozvolio da se ostvare podmukle ambicije FETO-a. On je lider koji je razotkrio prave namjere FETO-a i pokvario im njihove crne planove. Zato su FETO-ove infiltracije u sudstvo, policiju i obavještajne službe krenule u totalni napad na njega i kadrove koje je vodio. U jeku sveobuhvatne borbe uklanjanja FETO elemenata u zemlji, infiltrirni militanti u redove turskih oružanih snaga su posegnuli za krajnjom mjerom pokušaja državnog udara. Međutim, konopac spasa FETO tog 15. jula 2016. godine, hvala Bogu, zamotao se oko njegovih vlastitih nogu i vlastitog grla”, kazao je Altun.

Altun je naveo da uz vodstvo predsjednika Redžep Tajip Erdoan i snažan i odlučan ispravan stav nacije, nije dozvoljen uspjeh pokušaja invazije FETO-a koji izgleda kao državni udar.

Ističući da su FETO-ovi divlji teroristi još jednom pokazali da prilikom pokušaja puča i generalno ne poznaju granice izdaje, Altun je podsjetio da su bombe i meci padali po narodu i snagama sigurnosti koje su se odupirale pokušaju puča kao i da je pokušan atentat na predsjednika Erdoana i njegovu porodicu te da su bombardirane zgrade turskog parlamenta i Predsjedništva. Altun je odao počast svim turskim šehidima, posebice onim koji su svoje živote dali za odbranu države 15. jula 2016. godine.

Napominjući da se borba protiv FETO-a nastavlja, Altun je naglasio da ta krvava organizacija, koja ne poznaje granice u masakru, ubistvima i zavjerama, ima i prekograničnu strukturu.

“FETO je danas globalna teroristička organizacija. Nema sumnje da je međunarodna borba od suštinskog značaja protiv ove rasprostranjene međunarodne terorističke organizacije. Ova borba nije samo usmjerena na iscrpljivanje finansijskih i ljudskih resursa organizacije, već i sprečavanje svih vrsta aktivnosti, posebno terorizma. To mora uključivati ​​objašnjavanje njegovog lica cijeloj međunarodnoj zajednici. Za bolje razumijevanje FETO-a, potrebno je pomnije pogledati i ispitati slične kultne terorističke organizacije koje su se pojavile širom svijeta. Svi se sjećaju krvoprolića koja su uzrokovali kultovi koje su utemeljila imena kao što su Charles Manson, Bhagwan Rajneesh i Jim Jones. Ovi perverzni kultovi, koji se sastoje od radikaliziranih sljedbenika ispranih mozgova, iskorištavali su svoje sljedbenike materijalno i moralno, radikalizirali ih i naveli ih na mračne i ubilačke akcije. Vidjelo se da apokaliptička vjerovanja ovih kultnih terorističkih organizacija dovode do razornih rezultata ukoliko se na vrijeme ne reagira”, kazao je Altun.

Altun je rekao da se terorizam koji stvaraju terorističke organizacije kao što su PKK/PYD, ISIS i Boko Haram danas također manifestuje u različitim dijelovima svijeta te da je FETO izopačena kultna i krvava organizacija koliko i sve te organizacije.

Naglasio je da će podržavanje i pokroviteljstvo neke terorističke organizacije u ime borbe protiv neke druge terorističke organizacije samo potpiriti vatru globalnog terorizma.

“Danas vidimo da je teroristička organizacija PKK/PYD zaštićena na Zapadu, a da je FETO pod njihovim okriljem. Posebno se to odnosi na krugove na Zapadu koji iz svojih različitih razloga FETO predstavljaju kao lice umjerenog islama i skrivaju to da je FETO nedemokratska, totalitarna i teroristička struktura. Štoviše, zapadne države, koje kažu da se bore protiv radikalizacije, izigravaju tri majmuna na djelovanje terorističke organizacije FETO, tvornice sistematske radikalizacije. Ovdje treba napomenuti da krugovi koji promoviraju FETO na Zapadu prikrivaju antisemitsku retoriku kolovođe FETO-a. Jednu činjenicu moramo isticati u svakoj prilici. FETO, protiv kojeg se Turkiye odlučno bori, velika je prijetnja svim zemljama u kojima se nalazi. FETO je ozbiljan sigurnosni problem za ova društva i države. FETO je globalna teroristička organizacija i protiv je ove organizacije se mora voditi međunarodna borba koja uključuje međunarodnu suradnju i solidarnost. Stoga je u interesu svake zemlje i društva da se aktivnosti FETO-a zaustave prije nego što bude prekasno, te da se poduzmu mjere prije nego što se suoči s destruktivnim aspektom ove organizacije“, poručio je Altun.

Podsjetivši da korijeni FETO-a sežu u 1960-te godine, Altun je kazao da ta teroristička organizacija svoje aktivnosti u poljima obrazovanja, ekonomije, medija i civilnog društva koristi kao paravan te u pozadini upravlja izdajom, ubistvima i zavjerama.

“Danas su međunarodne aktivnosti FETO-a ozbiljno nazadovale zahvaljujući borbi naše države”, rekao je Altun i dodao da Turkiye nastavlja svoje aktivnosti posebno na Balkanu, Evropi i Africi.

On je izjavio da se FETO u tim regijama predstavlja pod plaštom navodnih civilnih i nevladinih organizacija i pokušava organizaciji osigurati ekonomsku dobit i prihod za realizaciju svojih mračnih planova.

Ističući da je organizacija razvila bliske veze i s nekim političkim strankama u zemljama u kojima djeluje i pokušava ostati u bliskom kontaktu s političkim elitama, Altun je napomenuo da FETO ima za cilj prikriti svoje zločine poput pranja novca i utaje poreza.

Altun je naveo da su zemlje koje su poduzele akciju protiv FETO-a na upozorenja i pozive Turske eliminirale veliku prijetnju po vlastitu budućnost, svoja društva i države.

Naveo je i da je došlo i prošlo vrijeme da Sjedinjene Američke Države, gdje se kolovođa FETO-a ugnijezdio sa svojim militantima, ispune zahtjeve međunarodnog prava i bilateralnih sporazuma. Altun je naglasio da je FETO naštetio turskoj vanjskoj politici i pokušava sabotirati međunarodnu sigurnost i regionalnu stabilnost.

Altun je naglasio da međunarodna zajednica i države trebaju poduzeti potrebne korake protiv prijetnje FETO-a i više sarađivati ​​s Turskom u borbi protiv ove terorističke organizacije.

Navodeći da Turska nastavlja nesmetano i odlučno da se bori protiv FETO-a, ne samo na domaćem već i na međunarodnom planu, Altun je rekao da je Ministarstvo pravde te zemlje zatražilo izručenje 1.022 člana te terorističke organizacije iz 109 zemalja, a da je turska Fondacija Maarif preuzela kontrolu u 220 škola u 19 zemalja od iste terorističke organizacije.

Altun je pojasnio da su aktivnosti takozvanih obrazovnih ustanova i škola FETO-a zaustavljene u više od 40 zemalja te da je obavještajna služba MIT osigurao da više od 100 ljudi povezanih s tom organizacijom bude dovedeno u Tursku.

Poručio je Altin da i Direkcija za komunikacije nastavlja svoju javnu diplomaciju protiv terorističkih struktura FETO-a u svijetu, koristeći sve mogućnosti strateškog komuniciranja. Naglasio je da je pokušaj puča 15. juli događaj koji se nikada ne smije zaboraviti.

“Moramo obznaniti ovoj naciji da se takva zavjera više nikada neće dogoditi”, rekao je Altun.

Altun je rekao da neke zemlje vide vođu FETO-a Fetullaha Gulena i njegove sljedbenike kao korisno oruđe protiv Turske.

Kazavši i da Turska jača i postaje regionalna i globalna sila, Altun je rekao da utjecaj FETO-a u međunarodnoj areni slabiti i da je podvrgnuta velikom pritisku.

Podsjetivši da je ta teroristička organizacija odgovorna i za krađe obavještajnih podataka za strane države i da je radila kao “peta kolona”, Altun je kazao da FETO iz dana u dan gubi na značaju i korisnosti i za te države.

Upozorio je da FETO pokušava privući pažnju stranih država i promovisati se proizvodnjom dezinformacija, širenjem jeftinih lažnih vijesti u trećerazrednim medijima.

“Kao rezultat odlučne borbe našeg predsjednika protiv FETO-a u inozemstvu, militanti FETO-a danas polažu nade u promjenu vlasti u Turkiye. Iako su neki davali nadu FETO-u i članovima te organizacije, vjerujemo da ova nacija neće dati priliku onima koji daju nadu terorističkim organizacijama. Oni koji daju takvu nadu sanjat će da će pobijediti na izborima, a oni koji kupe kartu za povratak u zemalju iz koje su pobjegli, opet će ostati zapanjeni. Ne zaboravimo da će se ti pojedinci, članovi ove organizacije jednog dana vratiti u ovu zemlju, ali da bi ovoj zemlji položili račune za svoje zločine, oni će se vratiti da odgovaraju, doći će da polažu račune”, poručio je Altun.

Altun je rekao da Turska neće odustati od svoje potjere za članovima FETO-a, te da borba neće biti okončana sve dok i posljednji član FETO-a ne bude odgovarao pred pravdom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije