Federacija BiH dobila novu Vladu, Nermin Nikšić premijer

Podijelite:

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine nakon višesatne rasprave izglasao je formiranje nove Vlade Federacije BiH, javlja Anadolija.

Predstavnički dom je sa 51 glasom za, 1 suzdržanim i 2 protiv potvrdio imenovanje nove Vlade FBiH. Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) napustili su zasjedanje i pridružili se na protestima građana ispred zgrade.

Predstavnici stranaka okupljenih oko Trojke i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) izglasali su formiranje nove.

Formiranju nove vlade prethodili su protesti ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH gdje su se okupili građani koji su izrazili nezadovoljstvo odlukama visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta i formiranjem vlasti u FBiH na ovaj način.

Mandatar Nermin Nikšić je tokom sjednice pročitao ekspoze i poručio da će se nova vlada fokusirati prvenstveno na ekonomske reforme.

Nikšić će biti novi premijer Federacije BiH, a njegovi zamjenici će biti ministar finansija Toni Kraljević (HDZ) i ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović (SDP).

Ministar unutrašnjih poslova će biti Ramo Isak, a ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić (SDP). Sanja Vlaisavljević (HDZ BiH) će biti ministrica kulture i sporta, a ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić.

SDP-ov Nerin Dizdar će biti ministar raseljenih osoba i izbjeglica, a Nedžad Lokmić ministar za pitanja boraca i invalida. Nediljko Rimac iz HDZ-a 1990 je ministar zdravstva, a Jasna Duraković iz SDP-a ministrica obrazovanja i nauke.

Ispred Naše stranke će u Vladi Federacije biti Amir Hasičević, kao ministar trgovine, a Adnan Delić iz NiP-a će biti ministar rada i socijalne politike. Nasiha Pozder (NS) će biti ministrica okoliša i turizma, Željko Nedić (HDZ BiH) ministar prostornog uređenja, a Kemal Hrnjić (NiP) ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

– Protesti ispred zgrade Parlamenta FBiH u Sarajevu: Najavljena nova okupljanja

Za vrijeme prije i tokom zasjedanja Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BIH nekoliko stotina građana protestiralo je ispred kako bi iskazali nezadovoljstvo nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt jučer nametnuo odluke kojim se, kako je naveo, deblokira imenovanje Vlade FBiH.

Na poziv neformalne grupe građana Restart BiH, demonstranti su se okupili danas u 12 sati ispred Sebilja na Baščaršiji u Sarajevu i mirnom protestnom šetnjom stigli pred zgradu entitetskog Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, gdje im se pridružilo još nekoliko hiljada građana nezadovoljnih odlukom visokog predstavnika Schmidta i izglasavanjem nove Vlade FBiH.

Protest je održavan dok se u zgradi održavala sjednica Predstavničkog doma FBiH na kojoj je izglasano imenovanje Vlade FBiH u sastavu koji su potpisali predsjednica FBiH Lidija Bradara i potpredsjednik FBiH Igor Stojanović, a bez potpisa potpredsjednika FBiH Refika Lende.

Upravo Lendo se obratio građanima i naglasio da Bosna i Hercegovina pripada njenim građanima i da se Bošnjaci na ovaj način ne mogu isključivati iz političke igre.

“Hvala vam što ste došli danas ovdje na protest i da nam date podršku“, poručio je Lendo i dodao da se sada brani demokracija i država BiH.

Zastupnici Demokratske fronte (DF) i Stranke demokratske akcije (SDA) napustili su zgradu Parlamenta FBiH i pridružili se okupljenim građanima u trenucima kada je nova većina izglasala imenovanje nove Vlade.

Organizatori protesta potom su pozvali okupljene da se mirno raziđu. Također su kazali da će uskoro biti organizirani još masovniji protesti, pa i postavljeni šatori kako bi se nastavio otpor, kako su kazali, nelegalno, imenovanoj novoj vladi.

Tokom protesta nije bilo incidenata i građani su se mirno razilazili, ali potom je došlo do gužve i nekolicina demonstranata je pokušala nasrnuti na pojedine zastupnike koji su podržali izglasavanje nove vlade, ali policija je spriječila eskalaciju situacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije