Fon der Lajen: Put ka članstvu u EU i put ka snažnim demokratijama su jedno te isto

Podijelite:

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da Evropska unija nije kompletna bez zemalja Zapadnog Balkana, Ukrajine, Moldavije i Gruzije, istakavši da su put ka članstvu i put ka snažnim demokratijama jedno te isto.

Fon der Lajen je u svom godišnjem govoru o stanju EU izrazila podršku inicijativi Evropske političke zajednice i najavila da će Komisija iznijeti svoje ideje o tome Evropskom vijeću.

“Vi ste deo naše porodice, vaša budućnost je u našoj Uniji, i naša Unija nije kompletna bez vas. Takodje smo vidjeli potrebu da dospijemo do zemalja Evrope mimo procesa pristupanja. Zato podržavam poziv na formiranje Evropske političke zajednice”, kazala je Fon der Lajen.

Predsjednica Evropske komisije je rekla da aktuelna globalna politička situacija zahtjeva od EU da ponovo razmotri svoju spoljnopolitičku agendu i da ulaže u snagu demokratije.

Taj rad, dodala je, počinje sa grupom partnera istomišljenika, prijateljima u svakoj demokratskoj zemlji na svetu.

“Treba da težimo da proširimo ovo jezgro demokratija. Najneposredniji način da to uradimo je da produbimo naše veze i ojačamo demokratije na našem kontinentu. To počinje sa onim zemljama koje su već na putu ka našoj Uniji, jer su put ka snažnim demokratijama i put ka našoj Uniji jedno te isto”, rekla je predsjednica Komisije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije