6.2 C
Novi Pazar
26/03/2023
NaslovnicaNajnovijeFuad Baćićanin: U toku je proces deasimilacije Bošnjaka

Fuad Baćićanin: U toku je proces deasimilacije Bošnjaka

IzvorDanas

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) je u proteklom periodu radilo je više nego odlično. To su ocjene svih onih koji, zaista prate stručnost. Kvalitet i zakonitost rada ovog organa. Postavili smo sebi zadatak i obavezu: ostvarivanje kolektivnih i pojedinačnih prava Bošnjaka. Ostvarili smo mnogo u nekada nemogućim uslovima, ocjenjuje u intervjuu za Danas Fuad Baćićanin, nosilac liste „Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin“ na izborima 13. novembra za novi saziv i potpredsjednik aktuelnog BNV.

Baćićanin ocjene bazira na onome što je BNV nekada bilo – „stožer, u ratnom okruženju, očuvanja mira u Sandžaku i Vijeće je u tome uspjelo“.

– Zaslugama BNV, koje su u prethodnom period, vodile njegove partijske kolege, Bošnjaci imaju svoj grb, zastavu i himnu, zaokružen proces obrazovanja na maternjem bosanskom jeziku, taj jezik je uveden u službenu upotrebu, u Sandžaku je 13 ustanova proglašeno ustanovama od nacionalnog značaja za Bošnjake, uspostavljena je saradnja sa institucijama u BiH, mnogo je urađeno na očuvanju bošnjačke kulture i tradicije.

Kakav rad BNV treba da bude u novom sazivu?

– Bošnjačko nacionalno vijeće mora ostati slobodno i samostalno u radu i odlučivanju. Njime moraju upravljati Bošnjaci, nikako Vlada Srbije ili neko sa strane. Najznačajnije je da liste i kandidati na listama ne budu opterećeni partijskim i drugim pozicijama. Jedino tako mogu biti slobodni u svom radu. Da rade u skladu sa svojim znanjem, bez ucjena i bez pritisaka sa strane. Kandidati na našoj listi su oslobođeni svih partijskih politika, koalicionih interesa ili bilo kakvih drugih pritisaka i ucjena. Zbog toga smatram da jedino kandidati sa liste „Bošnjačko jedinstvo“ mogu biti potpuno samostalni u radu i vođenju ovog najvišeg tijela Bošnjaka.

Da li je moguće jedinstvo u bošnjačkoj zajednici i pod kojim uslovima?

– Moramo se odviknuti od negiranja onoga što nisam „ja“ postigao. To je velika mahana koja vodi nejedinstvu i neuspjehu. Na sreću, sve je manje negiranja bošnjačke nacionalne zastave, bošnjačkih simbola, negiranja nacionalnog imena ili imena maternjeg jezika Bošnjaka od strane režima, ali i od strane pojedinaca i organizacija iz našeg naroda. Tu smo postigli bošnjačko jedinstvo i to je veliki uspjeh koji je ostvaren ustrajnim radom BNV. Bošnjaci moraju doći do jedistva kako bi opstali u Sandžaku, a samo Vijeće koje je slobodno i samostalno u radu i odlučivanju može odražavati jedinstvo bošnjačkog naroda i u njemu se isključivo mora voditi bošnjačka nacionalna politika.

Koliko su argumentovane tvrdnje o pokušaju albanizacije Bošnjaka u Sandžaku?

BNV je osnovano da ostvaruje, čuva i njeguje naš bošnjački nacionalni, sandžački regionalni i islamski vjerski identitet. Asimiliranje Bošnjaka je trajalo gotovo jedno stoljeće. Sada je proces deasimiliranja. Povratili smo svoje osnovne identitarne osobenosti. Takve i slične teme pokreću malobrojni i neodgovorni pojedinci, i mislim samo jedan medij u Sandžaku. Ne znamo još sa kojim ciljem. I to baš u vrijeme popisa stanovništva u Srbiji. Bošnjaci dobro znaju ko su, šta su, znaju svoju prošlost, svoju sadašnjost, ali znaju šta im je potrebno u budućnosti. Mi, kao Bošnjaci, sa svojim nacionalnim identitetom, obnavljamo prijateljstva sa svim narodima sa kojim to prijateljstvo vijekovno dijelimo bez da se zbog toga nekome izvinjavamo.

Vaš prvi potez u novom sazivu BNV?

– Pozvat ćemo Vladu Srbije da odustane od diskriminiranja Bošnjaka, da poštuje Ustav i zakone koje je Skupština ove zemlje usvojila da poštuje međunarodne propise, da hitno usaglasi nacionalnu strukturu u svim državnim organima, policiji, sudstvu, tužilaštvu, kao i ostalim republičkim institucijama sa javnim ovlaštenjima. Pozvat ćemo sve naše građane da se uključe u rad Vijeća i sve liste da daju svoje najbolje kandidate, koji nisu opterećeni partijskim funkcijama, da radimo zajedno u cilju postizanja boljih rezultata. Sve ovo smo i ranije radili i imali smo podršku mnogih stručnih pojedinaca i institucija iz svih oblasti zbog čega smo i postigli velike rezultate.

Koji su prioriteti Vaše liste?

– Postizanje bošnjačkog jedinstva. Da se Bošnjacima vrati ranije stečen status naroda, a Sandžak bude jedna od regija u budućoj decentralizovanoj Srbiji. Bošnjaci mogu različito misliti, ali se moraju slagati u osnovnim identitarnim pitanjima radi nastavka započetih procesa. Potpuna reforma zakonodavstva u oblasti prava i sloboda manjinskih naroda, kao i prenošenje osnivačkih prava ustanova od posebnog značaja za Bošnjake na BNV, kao što su biblioteke, muzeji, arhivi, mediji, predškolske ustanove i osnovne škole. Obrazovanje na bosanskom maternjem jeziku na osnovu prava stečenog rođenjem, bez diskriminirajuće obaveze dodatnog izjašnjavanja za jezik nastave i osnivanje Fonda za besplatne udžbenike za nastavu na bosanskom jeziku. Rasvjetljavanje i procesuiranje svih ratnih i drugih zločina počinjenih nad Bošnjacima u Sandžaku u periodu od 1990. do 2000. godine, kažnjavanje odgovornih i podizanje dostojnog spomen obilježja žrtvama državnog terora u Sandžaku. U tom smislu, u procesu evropskih i NATO integracija Srbije, tražićemo donošenje Zakona o lustraciji.

Poruka biračima?

– Lista „Bošnjačko jedinstvo“ je lista kontinuiteta i postignutih rezultata. Ideju bošnjačkog jedinstva nosimo punu trideset i jednu godinu, hrabro, dostojanstveno, slobodno i odgovorno zastupajući interese Bošnjaka, pored svih teškoća, pritisaka i prepreka koje su nam postavljane. Svaki uspjeh koji je Vijeće postiglo je uspjeh koji trajno ostaje bošnjačkom narodu. Urađeno je mnogo, ali je još mnogo ostalo da se radi.

IzvorDanas
spot_img
00:56:54

U fokusu #23

spot_img

FOTO DANA

FOTOGRAFIJA DANA