Građani protestovali ispred RTCG-a u Podgorici: Imamo pravo da se izražavamo na svom jeziku

Foto: Miloš Vujović - AA

Podijelite:

Grupa građana okupila se danas na platou ispred zgrade Radio i televizije Crne Gore (RTCG) u Podgorici, kako bi izrazili protest, a povodom tvrdnji da menadžment Javnog servisa vrši pritisak na novinare koji koriste jotovanu verziju crnogorskog jezika, javlja Anadolija.

Novinar Radija Crne Gora Žarko Božović saopštio je prethodnih dana da mu je zabranjen rad u informativnoj redakciji zbog toga što koristi jotovanu varijantu crnogorskog jezika.

Okupljeni građani su zatražili od generalnog direktora RTCG-a Borisa Raonića da podnese ostavku. Kažu i da su se okupili kako bi dali podršku novinaru Božoviću.

“Ne želimo da dozvolimo da se diskriminiše bilo koji pojedinac, nije važno kojoj vjeri i naciji pripada. Gospodin Raonić se priklonio sviti koja negira sve crnogorsko, a nama je postupanjem prema Božoviću pokazao da je anticrnogorac i neko ko se želi priključiti onima koji negiraju sve crnogorsko”, poručila je učesnica protesta Jelena Marković.

Okupljeni građani su nosili transparente na kojima je pisalo “Ostavka Raonića”; “Onaj jedan novinar je jedan od nas”; “Zahtijevamo javno izvinjenje”; “Imamo pravo da se izražavamo na svom jeziku”; “Javni interes mora biti prioritet javnog servisa”.

Javni servis mora da bude servis svih građana, poručio je sa skupa Gojko Obradović.

“Mislim da bi Raonić trebalo više pažnje da posveti tome da uravnoteži svoju energiju prema svim ljudima, pa i prema onima koji imaju osjećaj prema Crnoj Gori drugačiji od aktuelne situacije u državi”, kazao je Obradović.

Generalni direktor RTCG Boris Raonić poručio je okupljenim građanima da u Javnom servisu nema diskriminacije i da nikome nije zabranjeno da koristi jotovanu verziju crnogorskog jezika. On je sa saradnicima prišao učesnicima protesta i pozvao ih na razgovor u kabinet, što oni nijesu prihvatili.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije