Historijski gledano, Srbija je bila agresor, a Kosovo žrtva

Podijelite:

Poslanik u Evropskom parlamentu Lukas Mandl je u svom obraćanju, tokom rasprave u Parlamentu o aplikaciji Republike Kosovo za članstvo u Evropskoj uniji, rekao da Srbiju i Kosovo ne treba tretirati kao isto, jer je historijski Srbija bila agresor, a Kosovo žrtva.

“Ne smijemo zaboraviti da je to bila ista godina kada je cijeli slobodni svijet bio ujedinjeniji nego ikad i kada su mnogi akteri u slobodnom svijetu shvatili koliko je važno brinuti o našoj slobodi, našim vrijednostima, da ih branimo od agresije. To je ono što građani Kosova rade decenijama i na to su bili primorani nažalost od kada su napadnuti pre 25 godina – dali su nam jasan primjer kako se boriti, ali i kako se stvara moderna država, državu sa modernim ustavom i vladavinom prava”, rekao je on.

Povodom sastanka na visokom nivou koji se očekuje u subotu, 18. marta u Ohridu, europoslanik iz Austrije Mandal je rekao da se očekuje sedmica kada će biti donijete neke veoma važne odluke.

“Pred nama je sedmica u kojoj se očekuju neke veoma važne odluke i ne treba misliti da su ove dvije zemlje iste jer je istorijski jedna država bila agresor, a druga žrtva. Tokom ovog vremena, vidjeli smo da jedna zemlja nije bila za ruske sankcije, a druga zemlja je bila u potpunosti za sankcije i u potpunosti se pridržavala naše cjelokupne sigurnosne politike”, rekao je Mandl.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti potvrdili su da će se 18. marta sastati u Ohridu u okviru dijaloga uz posredstvo Evropske unije, a u fokusu sastanka, čiji će domaćin biti šef evropske diplomatije Žozep Borel, biće finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, potvrdila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Slične vijesti

Najčitanije vesti

Najnovije